Architectuur

NAV bezoekt waterrobuuste projecten met minister Schauvliege

NAV bezoekt waterrobuuste projecten met minister Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege bracht afgelopen dinsdag een werkbezoek aan verschillende projecten die Maarkedal en Oudenaarde in de toekomst beter zullen beschermen tegen wateroverlast. Die initiatieven kaderen in de versnelde aanpak van waterbeheersing waar de minister na de wateroverlast van 2010 volop op inzet. Naast een aantal projecten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), maakte de minister kennis met de plannen voor de aanleg van een natuurspeelplein in overstromingsgebied door de gemeente Maarkedal en bezocht ze een particuliere woning die specifiek gebouwd is om zich tegen wateroverlast te beschermen.

Na de overstromingen van 2010 investeerde minister Schauvliege in Vlaanderen 25 miljoen euro extra in waterbeheersingsprojecten. De versnelde aanpak tegen wateroverlast leidt op het terrein tot concrete resultaten. De buffercapaciteit langs de onbevaarbare waterlopen is met bijna 10 procent toegenomen. Goed voor een totale capaciteit van ongeveer 21 miljoen m³.

Voor de aanpak van de overstromingsproblematiek wordt aan een meerlaagse waterveiligheid gewerkt nl. protectie, preventie en paraatheid. Dijken en wachtbekkens zoals in de Vallei van de Maarkebeek zorgen voor protectie en verhogen het beschermingsniveau. Aan preventie werkte minister Schauvliege bijvoorbeeld door de invoering van de informatieplicht. Bij verhuur of verkoop moeten kandidaat-kopers en huurders door o.m. notarissen en immobiliënmakelaars geïnformeerd worden van de ligging van het goed in overstromingsgevoelig gebied. Aan de Vlaamse architectenorganisatie NAV kende minister Schauvliege een subsidie toe van 142.000 euro voor een consulent ‘Waterbewust bouwen’ om de kennis en de expertise over waterrobuust bouwen in risicogebieden bij ontwerpers, architecten en bouwheren te verspreiden en te vergroten.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Naast beschermen en voorkomen is het ook belangrijk dat iedereen paraat staat met informatieverstrekking en hulpverlening. Hulpdiensten, waterbeheerders, maar ook burgers moeten tijdig verwittigd worden bij een dreigende overstroming. In januari 2014 is de nieuwe portaalsite waterinfo.be gelanceerd. Op één gebruiksvriendelijke site kunt u de toestand van alle watersystemen, bevaarbare en onbevaarbare, raadplegen.
We hebben de troeven in handen om Vlaanderen waterveiliger te maken. De Vlaamse overheid, de lokale besturen en particulieren nemen hun verantwoordelijkheid en werken samen verder aan de realisatie daarvan.”