Architectuur

NAV brengt BIM in 2016 een stap dichterbij

Samenwerken is een must in de bouwsector. En de roep naar een meer integrale coördinatie klinkt steeds luider bij de verschillende spelers in de bouw. BIM, of Building Information Modelling, speelt in op die vraag door alle stakeholders te betrekken in één 3D-model. Om deze werkwijze in een stroomversnelling te brengen bundelt NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, de krachten met ORI, de Vlaamse Confederatie Bouw en het WTCB. Doel van dit gezamenlijk project is om de bouwwereld maximaal te sensibiliseren.

BIM heeft een vrij revolutionair uitgangspunt. In plaats van een tweedimensionale bouwtekening om te zetten naar een driedimensionaal bouwwerk, vertrekt BIM van een driedimensionaal, digitaal prototype. Alle bouwpartners werken in hetzelfde model. Een geïntegreerde samenwerking tussen de verschillende schakels in de bouwkolom is dus noodzakelijk. Door te werken met BIM zitten alle partijen van een bouwproject met elkaar aan tafel.

Wie de stap naar BIM zet, gaat doorgaans niet over een nacht ijs. NAV wil bouwprofessionals optimaal begeleiden bij deze switch, en gaat daarvoor in zee met vertegenwoordigers van aannemers (VCB, WTCB) en advies- en ingenieursbureaus (ORI). In 2016 doorkruisen ze Vlaanderen met tal van workshops, infosessies en verhalen van BIM-voorlopers. Het project moet zo de kennis en het gebruik van BIM een boost geven.

Samen voor een geïntegreerde aanpak

Goed nieuws is alvast dat BIM geen nobele onbekende meer is bij ontwerpers. Uit een bevraging bij 221 architecten bleek 93% van hen BIM te kennen. Exact de helft van de ondervraagden werkt er vandaag al mee. Vooral de visualisatie van de gevolgen in het ontwerp blijkt een belangrijke troef. Flink wat architecten loven ook de betere onderlinge communicatie en de faalkosten die makkelijker vermeden kunnen worden.

Om uit te groeien tot een echt succesverhaal, moeten alle spelers wel aan hetzelfde zeel trekken. En dat blijkt vooralsnog te weinig het geval. Nog onvoldoende bouwbedrijven werken met BIM, klinkt het. Meteen het grootste nadeel van het model volgens architecten.

Hoog tijd dus om het BIM-enthousiasme aan te zwengelen, vindt NAV. Directeur Kris Baetens: “In december 2015 zijn we al gestart met onze eerste workshop. In eerste instantie behandelen we in het project de basisvragen. Wat is BIM precies? Welke zijn de mogelijke voordelen? Wat is de rol van de architect? Hoe kunnen we een positie opeisen die het best past bij onze rol? Op termijn kunnen we het thema dan verdiepen en checklists opstellen, problemen in de wetgeving signaleren … De interesse is groot bij architecten, ook omdat opdrachtgevers steeds vaker naar BIM vragen.”