Architectuur

NAV lanceert waterbewustbouwen.be

NAV lanceert waterbewustbouwen.be
Wie op zoek is naar informatie over waterbewust en waterrobuust (overstromingsveilig) bouwen, kan vanaf vandaag terecht op de nieuwe website waterbewustbouwen.be. Dat is een portaalsite die gebruikers op een eenvoudige manier de weg wijst naar de diverse relevante publicaties, documenten en tools van overheden en kennisinstellingen. Daarmee maakt Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de info over deze maatschappelijk erg relevante thema’s overzichtelijker en toegankelijker voor architecten en andere bouwprofessionals of belanghebbenden. www.waterbewustbouwen.be wil een levend platform worden dat voortdurend wordt aangevuld en geüpdatet in functie van de actualiteit, nieuwe wetgeving, ontwikkelde tools, artikels en andere.

Een gespecialiseerde website rond water

De uitbouw van de nieuwe website kadert in het project ‘Consulent Waterbewust bouwen’. Dat vormt ondertussen al voor het vierde jaar op rij een accelerator om waterbewust bouwen te promoten bij bouwprofessionals.
Als locomotief van het project heeft Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de voorbije jaren heel wat expertise en ervaring opgebouwd rond waterbewust bouwen. Via de nieuwe website wil het de opgedane kennis en informatie nog beter uitdragen. De webstek mikt in eerste instantie op architecten en andere bouwprofessionals, maar wil ook een ruimere doelgroep van stakeholders en particulieren aanspreken.

Op zoek naar info? Raadpleeg de kennisdatabank

De jarenlang opgebouwde informatie over een ‘goede’ waterhuishouding en overstromingsveilig bouwen heeft nu een plaats gekregen in een handige online zoekmachine. Een greep uit de thema’s in deze kennisdatabank: infiltratievoorzieningen, de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater, de watertoets, omgaan met huishoudelijk afvalwater, het ontwerp van de private riolering en nog veel meer. De kennisdatabank vormt een levend instrument en zal continu aangevuld worden in functie van de actualiteit, opgemaakte publicaties en vragen en evoluties in de bouwsector.

De bibliotheek van waterbewuste en waterrobuuste referenties: een vat vol inspiratie en informatie

Een overstromingsvraagstuk hoeft een kwaliteitsvol en creatief ontwerp niet in de weg te staan. En ook infiltratiesystemen kunnen op een creatieve manier geïntegreerd worden in een project. Dat blijkt uit de verschillende kwaliteitsvolle en creatieve waterbewuste projecten die in Vlaanderen ontworpen en gerealiseerd worden.
NAV ging de voorbije jaren actief op zoek naar deze goede praktijkvoorbeelden. Het vroeg architecten naar hun ervaringen bij het ontwerpen van een project in overstromingsgevoelig gebied, en bij het voorschrijven en uitvoeren van bovengrondse en ondergrondse infiltratievoorzieningen. Op de website zijn de antwoorden van de architecten en het plan- en fotomateriaal per project gebundeld in de bibliotheek van referentieprojecten.

Praktische tools voor de dagelijkse architectuurpraktijk

Een project toetsen aan de regelgeving rond water, de aanstiplijst Hemelwater digitaal invullen, stap-voor-stap doorheen de GSV Hemelwater, een infiltratievoorziening uitkiezen voor een project? In de rubriek ‘tools’ vindt de surfer verschillende praktische hulpmiddelen terug die architecten kunnen ondersteunen bij hun dagelijkse praktijk.
Een van de blikvangers binnen deze rubriek is de digitale infiltratiewaaier. Deze interactieve webapplicatie biedt een overzicht van de verschillende types infiltratiesystemen voor woningen en beperkte groepswoningbouw.

Antwoorden op veel gestelde vragen aan de helpdesk

In de rubriek Helpdesk kan gericht gezocht worden in een lijst van veel gestelde vragen. Voor specifieke vragen over waterbewust of waterrobuust bouwen kunnen architecten beroep doen op de helpdesk.

Link: www.waterbewustbouwen.be