Architectuur

NAi komt in september met tentoonstelling Team 10

In het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam is dit najaar voor het eerst een overzichtstentoonstelling over Team 10 te zien. De expositie duurt van 24 september tot en met 8 januari.

Binnen Team 10, dat mede door Aldo van Eyck en Jaap Bakema werd opgericht, verenigde zich in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een groep toonaangevende architecten uit verschillende Europese landen, die een kritische houding aannam ten opzichte van het veelal technocratische en gezichtsloze modernisme, dat na de Tweede Wereldoorlog wereldwijd hoogtij vierde. Volgens Team 10 droeg een dergelijke benadering bij aan de vervreemding van de mens van zijn woonomgeving. De architecten van Team 10 wilden eerst de behoeften en de omgeving analyseren voordat zij aan het ontwerpen sloegen, in plaats van naderhand de wensen van de gebruiker in te passen in een mooi ontwerp.

Bijeenkomsten
De groep organiseerde tussen 1955 en 1981 regelmatig bijeenkomsten. Hierin werd naar aanleiding van actuele thema's over elkaars werk gesproken. De favoriete Team 10 thema's blijken nog steeds actueel te zijn, zoals de gelaagde stad, infrastructuur en mobiliteit, de schoonheid van het getal, flexibele structuren en 'architecturbanism' (de combinatie van architectuur en stedenbouw). In de tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de TU Delft, Faculteit Bouwkunde, ligt de nadruk op de ideeën en het werk van de deelnemers die binnen Team 10 een 'kerngroep' vormden, zoals Alison en Peter Smithson uit Engeland, Aldo van Eyck en Jaap Bakema uit Nederland, Giancarlo de Carlo uit Italië en Georges Candilis en Shadrach Woods uit Frankrijk.