Algemeen

NL: Corporaties lopen risico bij aanbestedingen

Uit een onderzoek van het ministerie van VROM naar de interne controle en het administratief toezicht van corporaties, blijkt dat woningcorporaties risico’s lopen bij het aanbesteden van bouwactiviteiten. Staatssecretaris Remkes wil nu vaart zetten achter het verbeteren van het interne toezicht.

In slechts een enkel van de 40 onderzochte gevallen was wel een selectieprocedure voor mogelijke opdrachtnemers, zoals aannemers of architecten vastgesteld. Over het algemeen zijn de beschrijvingen hiervan echter niet helder of was er weinig van terug te vinden in de dossiers. Verder zou er een vrijgestelde controller moeten worden aangesteld. Voorzitter W. van Leeuwen van Aedes, vereniging van woningcorporaties, noemt dat ‘schieten met een kanon op een mug’. “Je kunt bij een kleine organisatie niet iemand voor anderhalve ton de controle laten uitvoeren”, aldus Van Leeuwen. Overigens neemt Aedes de conclusies van het rapport wel serieus. “We zullen in een hoger tempo, maar in juiste maatvoering met de leden aan verdere verbetering van de procedures werken”, aldus de Aedes-voorzitter.

De problemen met administratie van de kleine en middelgrote corporaties zijn weliswaar het grootst, maar ook veel van de grotere corporaties hebben niet altijd procedures vastgesteld. Daardoor zijn de risico’s rond het inkoopproces groot. Belangenverstrengeling bij aanbestedingen en onrechtmatige bevoordeling liggen daardoor binnen handbereik. Uit het onderzoek blijkt dat gedateerde of niet beschreven procedures vooral bij aanbestedingen van nieuwbouw en renovatie een risico vormen.

Staatssecretaris Remkes gaat vaart zetten achter de verbetering van het interne toezicht en het op orde krijgen van de administratie bij corporaties. De aanbevelingen van de commissie Glasz, die in 1998 onderzoek deed naar het interne toezicht van corporaties, zijn onder andere de scheiding tussen toezicht en bestuur, verbetering van de informatievoorziening over de leden van de raad van commissarissen en een verantwoording van diezelfde raad in het jaarverslag. In een tussenrapport van Aedes zijn al enkele aanbevelingen gedaan om de situatie te verbeteren. Remkes wil nu helpen bij de uitvoering daarvan.

Andere maatregelen die de staatssecretaris aankondigt zijn het maken van een standaard administratieve organisatie. Aedes moet deze opstellen, eventueel als onderdeel van een bedrijfstakcode.

In het Besluit Beheer Sociale Huursector komen richtlijnen voor het aangaan van verplichtingen, leveringen en diensten, dus ook de aanbestedingen. Daarmee hoopt Remkes zowel de financiële als de integriteitsrisico’s te verkleinen. “Een zwaar aangezette actielijst. Het doel onderschrijf ik en we zijn bereid om in een hoger tempo te gaan werken aan de verbetering”, meent de voorzitter van Aedes. Hij benadrukt dat er in de organisatie van veel corporaties al veel is veranderd en dat de sector goed presteert.

De aanleiding van het onderzoek was een omkoopschandaal in 1999. Onlangs werd bekend dat ook in Zwolle steekpenningen waren aangenomen. Naast een strafrechtelijk onderzoek heeft Remkes daar nu een externe toezichthouder aangesteld.
Build for Life