Algemeen

NL: Miljoenenstrop dreigt voor bouwsector

De bouw dreigt honderden miljoenen euro’s mis te lopen door de afschaffing van het belastingvoordeel op groene beleggingen. Het regeerakkoord wil dit milieuvoordeel schrappen. Volgens het ministerie van VROM vloeide vorig jaar 682 miljoen euro uit de groene hoek naar verschillende duurzame bouwactiviteiten.

De banken die de groene fondsen beheren, waaronder de Triodos Bank, Rabobank, ING en ABN Amro, verstrekken sinds kort geen nieuwe leningen meer. De financiering van tal van milieuvriendelijke projecten – zoals vrijwillige bodemsanering, windmolens, kassen voor milieuvriendelijke landbouw, duurzame woningbouw en het gebruik van zonne-energie – staat hierdoor op losse schroeven.

Woordvoerder T. Steiner van de Triodos Bank durft niet te zeggen wanneer het Groenfonds van de financiële instelling, in 2001 goed voor een totaal belegd vermogen van 143 miljoen euro, weer aanvragen voor investeringen in behandeling kan nemen. “Twee jaar geleden was er ook onduidelijkheid over het belastingregime met betrekking tot groene beleggingen. Het fonds heeft toen driekwart van het jaar stilgelegen. Maar in 2001 werd de schade ingehaald en realiseerde het Triodos Groenfonds een groei van 15 procent.”

Hoe de toekomst er voor de groene investeringen uitziet is volgens Steiner onduidelijk. “Het is afwachten wat het kabinet nu gaat doen. Tot er duidelijkheid bestaat over wat er precies gaat gebeuren, verstrekken wij geen nieuwe leningen.” Hierbij benadrukt hij dat de plannen van het aanstaande kabinet-Balkenende geen gevolgen hebben voor eerder verstrekte leningen.

Zorgen
Directeur L. Hans van de Rabo Groen Bank maakt zich zorgen over de ondernemers die gebruik maken van de groene financieringen. “Het vertrouwen in de overheid wordt er niet groter op. Plannen liggen vaak voor tien of soms zelfs voor veertig jaar vast. Ondernemers zijn er niet bepaald gelukkig mee wanneer de regelingen waarvan zij gebruik maken, steeds weer onzeker worden.”

Voorlopig wacht Hans op de Haagse politiek. Maar mocht het groene belastingvoordeel werkelijk verdwijnen, dan moet de Rabobank contracten gaan openbreken. “Als wij geen groen geld meer hebben, kunnen we het ook niet uitlenen”, licht hij toe. De financiering van bestaande en geplande groene projecten kan hierdoor in gevaar komen.

De nu nog geldende belastingmaatregel levert de belegger een extra rendement op van 5,5 procent. Een deel van deze aftrek, de heffingskorting van 1,3 procent op de inkomstenbelasting, wil het nieuwe kabinet per 1 januari 2003 afschaffen. Dat zou een stevige verlies betekenen. Wie het afgelopen jaar aandelen had in het Triodos Groenfonds zou zonder het belastingvoordeel zijn rendement zien dalen met meer dan 15 procent. Met een eventuele koerswinst is hierbij geen rekening gehouden.
Build for Life