Algemeen

NL: Vacatures in bouwnijverheid nemen drastisch af

Het aantal vacatures in de bouwnijverheid is in april gedaald tot amper tweeduizend. Per honderd werknemers is nog slechts 1,7 baan te vergeven. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Uit het onderzoek van het EIB blijkt de situatie in de burgerlijke en utiliteitsbouw het sterkst verslechterd. Per honderd werknemers staat nog anderhalve baan open. Een jaar geleden konden de sollicitanten nog een keuze maken uit 5,8 functies. De meeste vacatures komen voor bij het uitvoerend, technisch en administratief personeel. De werknemers op de bouwplaats zijn een stuk slechter af. Binnen een jaar tijd is het aantal vacatures op de bouwplaats gedaald van 3172 tot de magere oogst van 284. In de gehele bouwnijverheid schrompelden de vacatures in tot 2000. Een jaar geleden waren nog van 6500 open arbeidsplekken in te vullen. De sterk gedaalde vacaturegraad bevestigt volgens het EIB het negatieve oordeel van de bouwbedrijven over de ontwikkeling van de personeelsbezetting. Ruim eenvijfde van de aannemers ziet zijn personele sterkte komende maanden afnemen. Slechts 4 procent van de bedrijven gaat uit van groei. Twaalf maanden geleden heerste bij de meerderheid van de ondernemingen de indruk dat het aantal medewerkers verder zou toenemen.

Nieuwe orders
Het onderhanden werk wordt inmiddels door de meeste bedrijven als klein ervaren. Het uitblijven van nieuwe orders geldt als belangrijkste oorzaak van de stagnatie. De orderportefeuille in de burgelijke en utiliteitsbouw schommelt vanaf de jaarwisseling rond de 7,3 maanden. In het voorjaar van 2002 was een halve maand meer werk voorhanden.
De grond-, weg-, en waterbouw heeft afgelopen jaar een lelijke duikeling gemaakt. Van de 6,3 maand opdrachten in portefeuille is amper vier maand over. In april slonk de voorraad opnieuw met 0,2 maand. Gezien de afnemende vraag verwachten de meeste hoofdaannemers dalende afzetprijzen. Een maand geleden nog rekende 90 procent van de aannemers op een gelijkblijvend prijsniveau. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid voert de conjunctuurmeting uit in opdracht van de Europese Commissie onder ruim vierhonderd hoofdaannemers met meer dan tien personeelsleden.
Build for Life