Verbouwen

NMBS werkt plannen uit voor nieuw, vlot toegankelijk station in Kortrijk

NMBS werkt plannen uit voor nieuw, vlot toegankelijk station in Kortrijk
De Raad van bestuur van NMBS heeft het licht op groen gezet voor het ontwerp van een nieuw station in Kortrijk met volledig vernieuwde perroninfrastructuur en uitgebreide fietsenstallingen, een station dat door middel van een brede onderdoorgang een centrale plaats krijgt in het stedelijk weefsel. De werken vinden volgens de planning plaats in de periode 2023-2030.

De plannen zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk masterplan met de stad Kortrijk, De Lijn en Infrabel voor de volledige hertekening en autonome bereikbaarheid van de stationsomgeving. Het gaat daarbij niet enkel om een nieuw station, maar ook om een nieuw busstation en de vernieuwing van de openbare ruimte met het aanbrengen van veel groen.

Deze plannen worden nu verder uitgewerkt met de partners en moeten uitmonden in een bijkomend samenwerkingsakkoord.

Het station van Kortrijk telt tijdens de week dagelijks bijna 8.600 opstappende reizigers (voor de COVID-crisis) en wordt bediend met IC-verbindingen naar Antwerpen en Brussel (inclusief Brussels Airport), alsook regionale (IC) verbindingen naar Poperinge, Brugge, Doornik/Moeskroen, Oostende en Rijsel (FR).

De bouw van een grote ondergrondse pendelparking (900 parkeerplaatsen, waarvan 730 voor NMBS) en de aanleg van een weg, bus- en fietstunnel onder de sporen zijn al volop lopende en moeten in 2022-23 afgerond zijn. Daardoor wordt de bereikbaarheid van het station fors verbeterd.

Daarna beginnen de werken aan het station zelf en aan de nieuwe ondergrondse fietsenstallingen (met ruimte voor 2.970 fietsen). Het bestaande stationsgebouw verdwijnt en alle stationsfuncties worden opgenomen in een brede doorgang onder de sporen die beide stadsgedeelten van Kortrijk met mekaar verbindt. Een station maakt immers deel uit van het stedelijk weefsel. Ook de concessies vinden hun plaats in de brede hal.

De 8 perrons krijgen nieuwe luifels met een centrale, transparante overkapping. De perrons worden ook elk met een lift uitgerust, een flinke boost voor de toegankelijkheid van de perrons en de treinen. Het station wordt op een duurzame en energiezuinige manier ontworpen. Investeren in duurzame, comfortabele en functionele stations vormt een speerpunt van de strategie van NMBS.

NMBS zelf investeert 84 miljoen EUR in het ganse project, waarvan zo’n 44 miljoen EUR voor het nieuwe station.

Het project is mede het resultaat van jaren overleg en onderhandelingen tussen de verschillende partners. De partners zullen het ontwerp van het nieuwe station en de omgevingsaanleg aan de brede bevolking voorstellen tijdens een gezamenlijk persmoment en diverse infomomenten.

We zijn als stad zeer blij met deze beslissing. Ons station verdient deze investering. Dat het station in Kortrijk in het hartje van de stad ligt is een enorme troef, dat wordt met dit nieuwe gebouw en nieuwe omgeving nog versterkt.

Stadsbestuur Kortrijk