Nieuwbouw

Naast goede verloning heeft bouw tal van andere troeven

Naast goede verloning heeft bouw tal van andere troeven
Onlangs heeft hr-bedrijf SD Worx bekend gemaakt dat bouwvakkers de best betaalde arbeiders zijn. In hun lijst van arbeidersfuncties met de hoogste lonen gaan op acht op de tien om bouwprofielen. Daarbij gaat het niet alleen om werfleiders en ploegbazen maar evengoed om vakmannen zoals isoleerder, boormeester, bekister, metser en asfaltwerker. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beklemtoont dat naast een goede verloning de sector nog heel wat troeven te bieden heeft. Niet alleen krijg je een grote variatie in je takenpakket, heb je heel wat autonomie, werk je vaak in teamverband en zijn er talrijke leermogelijkheden. Ook gaat een job in de bouw steeds vaker gepaard met digitalisering, innovatie en klimaat. De VCB maakt met haar campagne #WERFze jongeren en professionals met werkervaring warm om te kiezen voor een job in de bouw.

Met de laatste technieken werken aan een betere leefomgeving

Zo slaag je er samen met je toekomstige collega’s in om in de gebouwensector alleen al 40% van de CO2-uitstoot in ons land terug te dringen. Naast de energetische renovatiegolf werk je dag in dag uit aan een betere leefomgeving met meer groen, optimaal waterbeheer, groene mobiliteit, groene energieproductie, circulaire materialenstromen enz.Het gaat daarbij zowel om de traditionele beroepen in de bouw, die broodnodig zijn, maar we schuiven ook profielen en start-ups naar voren die nog te weinig bekend zijn bij het grote publiek. En die in de slipstream zitten van evoluties in de bouw zoals hightech en duurzaamheid. Beide zijn onlosmakelijk verbonden aangezien heel wat digitale toepassingen circulair bouwen en optimaal materialengebruik helpen realiseren. Denk maar aan BIM-professionals die digitaal en volledig in 3D het bouwproject voorbereiden, installateurs voor smart buildings, specialisten in 3D-betonprinten, metselrobot-operatoren, innovatiecoördinatoren enz.

En vooral klimaat en energie zijn niet meer weg te denken bij jobs in de bouw. Technici van studiebureaus, werfleiders, conducteurs en tekenaars zijn cruciaal voor de realisatie van energiezuinige gebouwen omwille van hun rol bij de voorbereiding en bij de uitvoering van projecten Zij moeten de projecten zo detailleren en tegelijk zo op de uitvoering toezien dat de energievereisten en de steeds vaker gecontroleerde luchtdichtheid effectief worden bereikt. Zo moeten metsers nu meer dan ooit oog hebben voor de isolatie in de bouwschil. Bij diverse schrijnwerkberoepen moet er aandacht zijn voor de luchtdichtheid van raam- en deuropeningen. Dakdekkers moeten rekening houden met de isolatie van de daken. Meer dan voorheen moet de onderhoudsvakman instaan voor het onderhoud van de installaties en van de bouwschil.

Technische hulpmiddelen

Daarnaast zijn de technische hulpmiddelen die de bouwvakker ter beschikking heeft, er fors op vooruitgegaan dankzij machines die vroeger veel minder actieradius hadden of zelfs helemaal niet bestonden en die nu het werk een stuk lichter en veiliger maken. Denken we maar aan allerlei types van hijskranen, hoogtewerkers, verreikers, schaar- en ladderliften of rolstellingen. Of aan de toegenomen kracht en precisie van de bouwplaatsmachines bij grond- en wegenwerken: van minigravers, over dumpers, bulldozers, tot het hele gamma van banden- en rupskranen.

Ook de collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen die de Codex Welzijn op het Werk voorschrijft, gaan er ieder jaar op vooruit: zowel qua aanbod, dat steeds breder en gevarieerder wordt, als op het vlak van kwaliteit met een hogere beschermingsgraad en comfort in gebruik. De campagne van de Confederatie Bouw rond Safety My Priority heeft onder meer tot doel het gebruik ervan te stimuleren.