Algemeen

Nederlanders financieel niet goed voorbereid

Meer dan vijf miljoen Nederlanders zijn niet goed voorbereid op een onverwachte forse inkomensdaling of grote uitgave. Dat blijkt uit onderzoek onder 4280 mensen in opdracht van CentiQ, een platform van onder meer de financiële sector, overheid en consumentenorganisaties.

Het onderzoek werd donderdag in Den Haag gepresenteerd in aanwezigheid van minister Wouter Bos (Financiën). Bijna 10 procent zegt aan het einde van de maand geen geld meer te hebben.

Pensioenen

Bijna de helft van de consumenten zegt te weinig kennis te hebben over financiële zaken als pensioenen of beleggingen. Zo weet slechts 55 procent van de consumenten dat aandelen normaal gesproken risicovoller zijn dan obligaties.

Leeftijd

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat op jonge leeftijd met geld leren omgaan problemen op latere leeftijd kan voorkomen. Nederlanders die vroeger bijbaantjes hadden of zakgeld kregen, kunnen beter rondkomen dan mensen bij wie dit niet het geval was. CentiQ pleit voor meer aandacht bij ouders en in het onderwijs voor het omgaan met geld.
Build for Life