Op 16 oktober start in de Hermitage in Sint-Petersburg een tentoonstelling over Nederlandse architectuur en stedenbouw. De expositie ‘Architecture the Dutch way 1945-2000’ bevat naoorlogse sleutelprojecten en presenteert de Nederlandse ontwerpcultuur in relatie tot die van Rusland. Het gemeenschappelijk thema hierbij is de verbetering van het leven van de ‘gewone man’, in de voormalige Sovjet-Unie binnen een context van klassenstrijd en gemeenschappelijk bezit van productiemiddelen, in Nederland binnen de context van kapitalisme en een door consumptie gedreven maatschappij.
Het Russisch constructivisme, een kunst- en architectuurstijl die verbonden is aan de periode na de revolutie van 1917, had meteen een grote invloed op Nederlandse architecten. Zo lieten leden van De Stijl zich inspireren door het abstracte, geometrische werk en werkte Mart Stam enige tijd in de Sovjet-Unie om bij te dragen aan de opbouw van het land.
Ook na de oorlog, met name bij de wederopbouw vonden de ideeën van de constructivisten hun weerklank in de Nederlandse architectuur. Zo zijn in de Rotterdamse wijken Pendrecht en Alexanderpolder en in het ontwerpproces voor Nagele invloeden van Russische ideeën over gezamenlijkheid en gemeenschappelijkheid terug te zien.
Lees verder op Architectenweb.nl
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam