Vastgoed

Nederlandse huizenprijzen stijgen met 7,5% in 2024 en met 5% in 2025

Nederlandse huizenprijzen stijgen met 7,5% in 2024 en met 5% in 2025
In het tweede kwartaal van 2024 is het sentiment op de Nederlandse huizenmarkt verder verbeterd dankzij dalende hypotheekrentes en stijgende lonen, wat het vertrouwen onder huizenkopers versterkt. Omdat de vooruitzichten voor de huizenmarkt voor het derde kwartaal op rij positiever zijn geworden, heeft ABN AMRO haar prijsverwachting in de nieuwste Woningmarktmonitor verhoogd van +6 naar +7,5 procent voor 2024, terwijl de prognose voor 2025 onveranderd op +5 procent blijft. De bank benadrukt echter dat, ondanks het toegenomen vertrouwen, de betaalbaarheid van woningen nog steeds een uitdaging vormt. De dalende hypotheekrente heeft de huizenprijzen namelijk naar recordhoogtes gedreven, waarmee de prijsdaling van 2023 volledig is gecompenseerd.

Onverwacht hoge stijging aantal transacties (+10 procent)

Met de opleving van de woningmarkt neemt ook het aantal transacties toe. In de eerste vijf maanden van 2024 zijn er bijna 78.000 bestaande woningen verkocht, wat 9.000 meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze aanzienlijke groei heeft ABN AMRO ertoe gebracht haar verwachtingen voor 2024 met 10 procent te verhogen, terwijl voor 2025 een bescheiden stijging van 2,5 procent wordt voorspeld. De toename in transacties wordt deels veroorzaakt door de verhoogde NHG-grens en het feit dat particuliere verhuurders hun woningen verkopen. Vooral starters profiteren van de hogere NHG-grens, omdat dit hun leencapaciteit vergroot. Door de dalende hypotheekrente en het herstel van de huizenprijzen groeit ook de interesse om naar een andere koopwoning te verhuizen. ABN AMRO wijst echter op de achterblijvende nieuwbouw als mogelijke rem op de groei van het aantal transacties. Factoren zoals hoge grondprijzen en een tekort aan capaciteit om woningen op het elektriciteitsnet aan te sluiten spelen hierbij een rol. Een positief teken is dat er meer bouwvergunningen zijn afgegeven; als deze trend aanhoudt, kan het aantal vergunningen dit jaar volgens ABN AMRO 25 procent hoger liggen dan in 2023.

Kabinetsplannen gaan ten koste van verduurzaming woningen

Hoewel de nieuwe coalitie vasthoudt aan het door oud-minister De Jonge ingezette kabinetsbeleid en de doelstelling om elk jaar 100.000 woningen te bouwen, is het onzeker met welke maatregelen zij dit wil realiseren. Wel lijkt het erop dat de huren van sociale woningen vanaf 2026 worden gekoppeld aan de inflatie, terwijl deze nu nog gekoppeld zijn aan de cao-lonen. "Als de verwachting uitkomt dat de inflatie op termijn tot 2 procent zal dalen, is het waarschijnlijk dat de jaarlijkse huurstijgingen ook lager zullen uitvallen. Dat is weliswaar een opluchting voor zittende huurders, maar zet de inkomsten van beleggers en corporaties onder druk. Als dat betekent dat minder geïnvesteerd wordt in nieuwe huurwoningen is het voor toekomstige huurders lastiger om een woning te vinden", vertelt Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN AMRO. "Daarnaast bevat het Hoofdlijnenakkoord geen maatregelen die de klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving helpen te realiseren of woningen van het gas af helpen. Zo wordt bezuinigd op duurzaamheidsmaatregelen, heeft de elektrificatie van de woningvoorraad geen prioriteit en trekt de regering vooralsnog geen extra geld uit om het probleem van het overvolle elektriciteitsnet, waardoor netcongestie ontstaat, op te lossen. Dit kan ten koste gaan van de bouw van nieuwe woningen."