Meer duurzame innovatie, meer energiebesparing en meer doen met minder budget. Dit zijn enkele van de doelen van de Green Deal Grond-Weg-Waterbouw die gisteren door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Defensie, ProRail en 17 andere partijen, waaronder Koninklijke Metaalunie, is ondertekend. Metaalunie directeur beleid Jos Kleiboer zette daartoe zijn handtekening onder de Green Deal.
Met deze Green Deal wordt de overgang naar een duurzame spoor-, grond-, water- en wegenbouwsector versneld. Kern van de Aanpak Duurzaam GWW is dat vanaf een zo vroeg mogelijke fase in projecten zaken als energiebesparing, leefbaarheid en beperking materialen en grondstoffen, worden meegenomen in de ambities. Het is een gezamenlijk initiatief van zowel opdrachtgevers, opdrachtnemers als kennisinstellingen.
Jos Kleiboer: “Naast onze Green Deals milieuprestatieberekening gebouwen en mkb-metaal is dit een Green Deal die heel waardevol is voor onze leden. De Aanpak Duurzaam GWW is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten concreet te maken die prima aansluit bij de Metaalunie achterban. Duurzame GWW werken zijn voor de achterban van Koninklijke Metaalunie een belangrijke afzetmarkt. Wij hebben een sterk geloof dat als er naar de Total Cost of Ownership gekeken wordt, er zeer goede mogelijkheden liggen voor de leden van Metaalunie.”
Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) "Op deze manier worden de kansen voor duurzaam inkopen beter benut. Ik roep dan ook overheden en bedrijven op het voorbeeld van deze Green Deal te volgen en ook dergelijke initiatieven te nemen."
Bij de Green Deal wordt gewerkt met De Aanpak Duurzaam GWW, een werkwijze die op alle fases in een aanbestedingsproces ingrijpt en ruimte biedt aan duurzame innovatie. Het is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten concreet te maken en biedt hulpmiddelen (zoals een ambitieweb of CO2-prestatieladder) om in alle fase van het proces de ambitie op het gebied van duurzaamheid te formuleren en te realiseren. Dit zonder vooraf generiek voor te schrijven wat de duurzaamheidseisen zijn. Per project moeten de kansen worden benut om zo maximale duurzaamheidswinst te creëren. Denk aan minder onderhoud, leefbaarheid, veiligere oplossingen, beperking materialen en grondstoffen, energiebesparing, betere afstemming tussen projecten, CO2-reductie, meer doen met minder budget, sociale innovaties en recycling van materialen.
Zo wordt een goede afweging gemaakt tussen People, Planet en Profit. Elke partij draagt verder bij naar haar eigen rol in projecten en zorgt zo samen voor een omslag in de sector. Leerervaringen tussen de deelnemers van de Green Deal worden onderling uitgewisseld.
Duurzaam Bouwen
Nederlandse infrasector en Rijk gaan samen voor duurzaam
- Bron: Koninklijke metaalunie
- 11 juni 2013
Meer over Duurzaam Bouwen
4 tips om duurzamer te wonen
21 januari 2025De 5 meest gegoogelde vragen over thuisbatterijen
16 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam