Vastgoed

Nederlandse overheid moet panden slopen

De kantoorruimte van de Rijksoverheid zal tussen nu en 2020 met ongeveer dertig procent afnemen. De Rijksgebouwendienst zal daarbij niet aan sloop van panden ontkomen, zegt algemeen directeur Eva Klein Schiphorst op de website van Binnenlands Bestuur. De Rijksoverheid gaat efficiënter met kantoorruimte om en het aantal rijksambtenaren vermindert. Daardoor, zo schreef minster Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst eind juni al aan de Tweede Kamer, slinkt de behoefte aan kantoorruimte. De Rijksgebouwendienst heeft al te maken met leegstand, zij het minder dan de marktpartijen.

Volgens Schiphorst betreft de leegstand nu 5,3 procent van de vastgoedportefeuille, maar wordt dat meer dan 10 procent als de dienst niet ingrijpt. “Je moet wel realistisch zijn. We ontkomen niet aan sloop”, zegt ze in een artikel van vrijdag 16 augustus op de website van Binnenlands Bestuur.

Probleem oplossen

Klein Schiphorst meent dat de markt zijn verlies moet nemen en dat panden waarvoor geen maatschappelijke toekomst bestaat moeten worden gesloopt. Ze verwijt daarbij overigens de markt dat die nog teveel van de overheid oplossingen voor het probleem verwacht.

“De markt heeft het probleem grotendeels veroorzaakt en een hoop mensen schatrijk gemaakt, dus de markt mag het ook weer meehelpen oplossen”, zegt Klein Schiphorst tegen Binnenlands Bestuur.

Ongunstige locaties

Volgens de algemeen directeur kunnen transformaties succesvol zijn, maar niet altijd de oplossing bieden. Er blijven teveel overbodige vierkante meters. Bij het schrappen van Rijksgebouwen lijken vooral provincies als Drenthe en Friesland rekening te moeten houden met sloop.

Daar staat het vastgoed dat minder makkelijk een nieuwe eigenaar zal vinden; terwijl in de Randstad in absolute zin de meeste vierkante meters verdwijnen, zijn die panden vaak gunstig gelegen.