Vastgoed

Negen op de tien syndici vindt uiterst moeilijk geschikt personeel

Negen op de tien syndici vindt uiterst moeilijk geschikt personeel
Zowat 350 syndici verzamelden in Brugge voor het derde Syndiccongres. Organisator CIB Vlaanderen peilde tijdens het congres naar enkele actuele thema’s die sterk leven bij de professionele beheerders van appartementsgebouwen. Meest opvallend was het feit dat maar liefst negen op de tien aanwezige syndici aangaven dat ze moeilijk tot uiterst moeilijk personeel vinden. “Een alarmbel die kan tellen want er komen jaarlijks in Vlaanderen tussen de 3.000 en 4.000 appartementsgebouwen bij”, klinkt het bij CIB Vlaanderen.

Het aantal appartementsgebouwen in Vlaanderen is ondertussen opgelopen tot meer dan 140.000. Tegelijkertijd is de instroom in het beroep van syndicus dramatisch laag én is er een uitstroom uit de beroepspopulatie. Het aantal te beheren gebouwen per syndicus neemt dus toe. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat we hier met een probleem zitten.

“Er zijn amper 108 stagiairs die bij het BIV een erkenning als professioneel syndicus ambiëren. Ter vergelijking: 2.159 stagiairs willen bemiddelen bij verkoop/verhuur. Nog eens 110 stagiairs gaan voor de combinatie van beide. Ook de hogescholen rapporteren alarmerende cijfers: voor elke 100 studenten die willen vastgoedmakelaar worden, zijn er slechts één of twee die syndicus willen worden. De rest wil allemaal vastgoedbemiddelaar worden”, weet woordvoerder Kristophe Thijs.

"Voor elke 100 studenten die willen vastgoedmakelaar worden, zijn er slechts één of twee die syndicus willen worden. De rest wil allemaal vastgoedbemiddelaar worden”

CIB-woordvoerder Kristophe Thijs


Al sinds 2015 prijkt het beroep van syndicus op de knelpuntberoepenlijst van de VDAB. “Toen was er sprake van een zogenaamd kwalitatief tekort aan geschikt beroepskrachten. Ondertussen is dit simpelweg een kwantitatief tekort geworden. Het gevolg is dat heel wat syndici aangeven dat de werkdruk enorm is en dit ook voor kwaliteitsverlies zorgt. Bekwame en gemotiveerde werknemers vinden is voor syndici geen challenge maar een struggle for life geworden. Nochtans is professioneel gebouwenbeheer cruciaal voor energietransitie, de broodnodige renovaties,…”, aldus CIB.

En nochtans is het beroep van syndicus een aantrekkelijk beroep. “Een aantrekkelijke sector die veel variatie biedt en die qua jobinhoud heel veel variatie geeft. Jobzekerheid, concurrentiële arbeidsvoorwaarden, verscheidenheid aan profielen die er kunnen werken,…zijn de sterke troeven van het syndicschap. Maar onbekend is onbemind. Meer en meer syndici plannen hun algemene vergaderingen ook veel meer tijdens de dag in om zo de work-life balance voor zichzelf maar ook voor het personeel veel meer te bewaken. Maar de hele sector beseft dat er meer nodig is dan dit. Met alle stakeholders vanuit de sector wordt er momenteel gebrainstormd om in het najaar met een grootschalig initiatief uit te kunnen pakken”, aldus Thijs nog.

CIB Vlaanderen roept de overheid alvast op om flexijobs toe te laten voor syndici. “Niet de wonderoplossing, maar wel eentje die al wat druk van de ketel kan nemen.”