Architectuur

Neutelings Riedijk krijgt bouwvergunning voor Lorentz II in Leiden

Neutelings Riedijk krijgt bouwvergunning voor Lorentz II in Leiden
Beeld: © Neutelings Riedijk Architects
De gemeente Leiden heeft groen licht gegeven voor de tweede fase van het Lorentz-project tegenover het centraal station. Met de bouw van een derde toren, die 76 meter hoog zal zijn, wordt het Lorentz-complex, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten, voltooid. Deze fase zal 78 nieuwe woonunits en verschillende kantoorfaciliteiten aan de stad toevoegen. Lorentz Fase II, een symbool van uitmuntendheid, vertegenwoordigt belangrijke stappen in de duurzame ontwikkeling en vernieuwing voor zowel ABC Real Estate als de stad Leiden.

Neutelings Riedijk ontvangt bouwvergunning voor Lorentz II
Lorentz Fase II, gezien vanaf de Schipholweg in Leiden - Beeld: © Neutelings Riedijk Architects

Een nieuw stedelijk icoon

Het project Lorentz in Leiden bestaat uit drie lichtgekleurde torens van verschillende hoogtes bovenop een basisgebouw. Tijdens Fase I werden de eerste twee torens en de basis voltooid. Nu markeert Fase II de afronding van het 'Rijnsburgerblok'-project. De onderste verdiepingen van het gebouw bevatten open kantoorruimtes en een horecagelegenheid, verbonden door een grote trap en atriums. De toren zal flexibele kantoorruimtes bieden, terwijl de bovenste zes verdiepingen bestemd zijn voor woningen met een gemeenschappelijk dakterras.

Duurzaamheid en innovatie

De tweede fase van Lorentz stelt een nieuwe norm op het gebied van duurzaamheid met prestigieuze certificeringen zoals BREEAM Excellent (v2014) en BREEAM Very Good (v2020) voor kantoren, en een A++ energielabel voor woningen. Technische oplossingen zorgen voor optimale ruimtebenutting en efficiëntie, terwijl een speciaal ontworpen verkeerslus voor vrachtwagens de verkeersveiligheid en toegankelijkheid verbetert. Het project past perfect in de stedelijke context van Leiden, met een verhoogd sokkelontwerp en thematische architectonische kenmerken geïnspireerd door de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz. Door de nadruk op duurzaamheid verkleint Lorentz Fase II niet alleen de ecologische voetafdruk, maar bevordert het ook het welzijn van de gemeenschap door middel van innovatief ontwerp en doordachte stedelijke integratie.

Stedelijk Blok

In het stationsgebied van Leiden is de basis van Lorentz Fase II verhoogd om te passen bij de omliggende hogere gebouwen, wat resulteert in een samenhangend bouwblok binnen de stedelijke structuur van het Leidse stadscentrum. De toren van Fase II is de hoogste van de drie torens in het Lorentz-complex en valt op door zijn verticale lijnen en uitsparingen in de gevel, die aansluiten bij de architecturale stijl van de toren in Lorentz Fase I.