De Europese Commissie heeft een nieuw platform gelanceerd dat de lidstaten moet helpen de krachten te bundelen in de strijd tegen zwartwerk en sociale dumping. Via het platform kunnen de verschillende nationale diensten gegevens en ideeën uitwisselen, maar ook gezamenlijke instrumenten uitbouwen, luidt het.
Zwartwerk is een oud zeer in de Europese Unie. Bevoegd eurocommissaris Laszlo Andor schat de schaduweconomie op vijftien tot twintig procent van het Europese bbp. Dat kost niet enkel belastinginkomsten, het is ook problematisch voor de loon- en werkomstandigheden, de veiligheid en de sociale zekerheid van de betrokken werknemers. De open grenzen maakt het voor de nationale autoriteiten echter moeilijk te bestrijden. Het nieuwe platform kan dat verbeteren, denkt Andor. Het moet "de werknemers beschermen, een gelijk speelveld creëren voor de bedrijven en de fiscale inkomsten vrijwaren", argumenteerde hij.
Alle betrokken nationale diensten zullen het platform kunnen gebruiken om gegevens en “best practices” uit te wisselen. Het gaat dan om de arbeidsinspectie, maar ook de fiscus, de sociale- en migratiediensten.
Bouwunie is tevreden dat de Europese Commissie concrete stappen onderneemt om het zwartwerk, en vooral ook de sociale dumping, in te dijken. De Vlaamse bouwkmo’s ervaren veel concurrentie, niet alleen van bedrijven die alle regels aan hun laars lappen en volledig clandestien werken, maar ook van bedrijven die bepaalde aspecten van onze wetten en regels niet naleven, én van bedrijven of personen die officieel de regels wel naleven, maar door de veel lagere sociale lasten in het eigen land aan veel lagere prijzen kunnen werken. Bouwunie ijvert dan ook voor een strenge en allesomvattende strijd tegen al deze vormen van oneerlijke concurrentie. Het zwartwerk en de sociale dumping zijn grensoverschrijdende problemen en kunnen bijgevolg enkel met succes bestreden worden indien dit op Europees niveau gebeurt. Daarnaast is het voor Bouwunie ook noodzakelijk dat er een omkaderende Europese sociale wetgeving komt. Wanneer er in de diverse lidstaten andere regels, ongelijke loon- en arbeidsvoorwaarden en een sterk afwijkende sociale zekerheid blijven gelden, dan blijft de scheefgetrokken concurrentie problemen opleveren.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam