Maak woning eerst asbestveilig om gezondheid te vrijwaren en om meerkosten te vermijden
Het nieuwe asbestattest heb je nodig om een woning gebouwd voor 2001 te verkopen. Dat is een goede zaak. Want in ruim 2,7 miljoen particuliere woningen is asbest aanwezig, goed voor 910.000 ton. Bovendien gaat het om meer dan 3.500 verschillende toepassingsvormen. Door de toenemende verwering nemen de gezondheidsrisico’s toe. Daarom is een attest met een gedetailleerde inventaris van de asbestrisico’s noodzakelijk. Dat geeft duidelijkheid aan de koper van de woning, die genoodzaakt is om sloop- en/of renovatiewerken uit te voeren. Maar voor het ramen van de kosten van de asbestverwijdering zal die nog een beroep dienen te doen op de aannemer. Bovendien dient vanaf volgend jaar elke kandidaat-koper bij de woningaankoop na te gaan welke verplichte energierenovatie nodig is binnen de vijf jaar. Eerst en vooral de woning asbestveilig maken conform het asbestattest en de voorziene aanbevelingen, is daarbij cruciaal om het welzijn van bewoners en aannemers te garanderen en om dubbelwerk en meerkosten in de toekomst te vermijden.Rond sommige verwarmingsbuizen en onder vinylvloeren bijv. zit vaak nog losgebonden asbest. Dat is altijd gevaarlijk. In daken, gevels, dakgoten en pijpleidingen uit asbestcement was het asbest initieel gebonden maar de dakbedekking bijv. verweert naarmate het ouder wordt en dat proces begint al na 20 jaar. Asbestvezels komen los te zitten waardoor ze vrijkomen in de lucht of zich verspreiden via het regenwater naar de grond, de regenwaterput of de riolering.
Vanaf volgend jaar verplichte energierenovatie voor kandidaat-kopers
Vanaf 1 januari 2023 zal elke kandidaat-koper van een energieverslindende woning op voorhand dienen rekening te houden met een energierenovatie tot label D binnen de vijf jaar na de aankoop. Als de akte voor de aankoop van een woning wordt verleden op 1 februari 2023 dan moet voor 1 februari 2028 aan de renovatieverplichting voldaan worden. Ook de bank zal het (ondermaatse) energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning als uitgangspunt nemen bij het afleveren van het hypothecaire krediet. Bovendien doet de koper er goed aan meteen of stapsgewijs energetisch hoger te mikken, aangezien tegen 2050 elke woning in Vlaanderen dient te voldoen aan label A.Voor de opmaak van een asbestattest doe je een beroep op een asbestdeskundige. De Ovam (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) biedt een lijst aan van asbestdeskundigen. Je kan die bijv. op basis van de gemeente terugvinden. Die lijst vind je hier terug.
Hoe wordt een asbestattest van een asbestonveilige woning opgemaakt? Een voorbeeld hiervan met gedetailleerde bevindingen en de aanbevolen acties vind je hier.