Zelf verkopen via internet
Er bestaan talloze online marktplaatsen waar je je meubelstukken kan verkopen, denk bijvoorbeeld aan 2dehands en Kapaza. Ook Facebook Marketplace wint zeker aan succes. Je plaatst gewoon even een zoekertje en wacht tot een kandidaat-koper jou contacteert. Belangrijk hierbij is dat er goede afspraken worden gemaakt over de prijs, maar ook over een aantal praktische zaken.Zeker voor grote stukken is het niet onlogisch dat de koper ze zelf komt ophalen. Kleine (decoratie)stukken kan je dan weer zelf verzenden. Gebruik dan wel een goede stevige doos en eventueel beschermingsmateriaal en opvulmateriaal. Vooral beschermende schuimkussens die automatisch expanderen zijn een aanrader. Je kan ze onder andere kopen bij Profipack. Laat de ontvanger uiteraard vooraf betalen, zodat je niet van een kale reis terugkomt.
Het nadeel van het verkopen via internet is dat je zelf over de nodige ruimte moet beschikken om alles tijdelijk te stockeren. Bovendien weet je helemaal niet wanneer je een koper zal vinden, als je die al vindt. Het voordeel is dan weer dat je geen commissie hoeft af te staan, dus je kan het zeker even proberen en uiteindelijk alsnog naar een tweedehandswinkel trekken.
Verkopen via een tweedehandswinkel
In Vlaanderen zijn er talloze tweedehandswinkels die graag tweedehands meubilair aankopen. Eco-Shop is veruit de bekendste en is in elke grootstad terug te vinden. Je moet dan enkel nog je meubelstukken binnenbrengen, waarna zij nagaan of ze aan de kwaliteitsvereisten voldoen. Zorg er dan wel voor dat ze onderweg geen schade oplopen, want dat is volledig op eigen risico. Voor een optimale bescherming tegen klemmen en stoten kleef je daarom alle hoeken en kantjes af met zelfklevende noppenfolie. Zorg er ook voor dat ze niet gaan verschuiven in de bestelwagen, bijvoorbeeld door een antislipmat en een spanband te gebruiken.Sommige tweedehandswinkels geven meteen geld in het handje, maar andere winkels opereren eerder als tussenpersoon. Dan krijg je pas je geld nadat het stuk werd verkocht, uiteraard na afhouding van een fikse commissie. Let vooral goed op de voorwaarden die dergelijke tweedehandswinkels hanteren. Wat bijvoorbeeld wanneer je meubelstukken niet verkocht raken? Hoe evolueert de commissie? En wat als je meubels schade oplopen? Dergelijke afspraken staan steeds in de overeenkomst. Lees dat steeds goed door en kom zo niet voor onaangename verrassingen te staan.
Breng ze naar de Kringwinkel
Soms aanvaardt een tweedehandswinkel je oude meubelstukken niet. Niet alleen bij kleine beschadigingen reageert men afwijzend, maar in de praktijk lijkt men ook niet echt warm te lopen voor zetels met geborduurde bloemen of alles wat hen te ouderwets lijkt. De Kringwinkel is dan het ideale alternatief.Bij de Kringwinkel krijg je geen vergoeding voor je oude spullen, maar je moet dan ook niet betalen voor het containerpark. Wanneer je niet zelf over een bestelwagen beschikt, komt men de meubelstukken vaak gratis bij je ophalen. Dus dat is net zo handig en dat kost je niks. Enkel bij beschadigingen die ze niet eenvoudig kunnen herstellen, helpen ze jou niet verder. Dan is het recyclagepark nog het enige alternatief.