Keukens

Nieuw keukensysteem van IKEA breekt met conventies

Bijna de helft van de Nederlanders eet klokslag om zes uur en ruim een kwart zit ’s avonds met het bord op schoot voor de televisie. Deze oer-Hollandse gewoontes worden bevestigd door keukenonderzoek van IKEA onder 978 Nederlanders. Toch waait er ook een wind van verandering door de Nederlandse keukens. Naast eten en koken, gebruiken we deze ruimte steeds vaker voor andere activiteiten zoals samenzijn met vrienden en familie (24 procent), lezen (23 procent) en internetten (14 procent). De irritaties in de keuken zijn wel nog steeds hetzelfde: te klein en te weinig opbergruimte. IKEA biedt uitkomst met de lancering van METOD: een compleet nieuw keukensysteem dat breekt met conventies. Sinds kort verkrijgbaar bij alle IKEA winkels in Nederland en België.

METOD is de grootste assortimentswissel in de geschiedenis van IKEA. Het nieuwe keukensysteem bestaat uit slimme losse bouwstenen die op duizenden verschillende manieren zijn te combineren. Ongeacht stijl of afmeting. Zo geeft IKEA mensen de vrijheid om een keuken op maat te creëren en elke centimeter te benutten.



Geen concessies

“METOD is de meest persoonlijke, flexibele en veelzijdige IKEA keuken ooit. Van de kasten en deuren tot de scharnieren en lades, alles is zo ontworpen dat je vrij bent om de stijl, het ontwerp en de functionaliteit zelf te bepalen zodat het bij je eigen smaak, ruimte en budget past. De enige beperking is je eigen fantasie, je hoeft geen concessies te doen. Daarmee spelen we in op de huidige uitdagingen van onze klanten en lopen we vooruit op hun toekomstige wensen en behoeften. Mensen willen een keuken die uniek en persoonlijk is en ruimte geeft aan meer activiteiten dan koken en eten alleen”, vertelt Niclas Karlsson, Country Sales Manager IKEA Nederland.

Metod van ikea

Gemiddelde Nederlandse keuken

De gemiddelde Nederlandse keuken is tussen de 8 en 9 m2 en heeft een L-vorm. Het creëren van genoeg opbergruimte wordt genoemd als de grootste uitdaging (46 procent). METOD biedt hulp met heel veel slimme opbergmogelijkheden. Over alles is nagedacht, zo zijn er opbergers voor servies en kruiden, maar ook voor afval en schoonmaakmiddelen. Achter de strakke deuren van METOD is alles weg te werken: van apparatuur tot meerdere lades. Daarnaast is het beschikbare oppervlakte voor veel Nederlanders een drempel om hun droomkeuken te creëren. METOD helpt om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Zo is het zelfs op 1.80 meter al mogelijk om een complete en functionele keuken te creëren. Ook een schuin plafond of een rare hoek is geen probleem. De losse elementen van METOD kunnen iedere ruimte aan.

87 procent scheidt afval

Net als IKEA, hebben Nederlanders duurzaamheid hoog in het vaandel staan. 87 procent geeft aan afval te scheiden. Ook bij METOD staat duurzaamheid voorop.

Er wordt gebruikgemaakt van efficiëntere productiemethoden en nieuwe, duurzamere materialen zodat de keuken ondanks intensief dagelijks gebruik jaren mee kan. Niet voor niets krijg je 25 jaar garantie op het keukensysteem. Daarnaast is het eenvoudig om thuis duurzamer te leven dankzij handige oplossingen voor het sorteren van afval, besparen de keukenkranen van IKEA tot 30 procent water en is de apparatuur energiezuinig.

Metod van ikea

Wie is de baas in de keuken?

Hoe is het met de traditionele rolverdeling in de keuken gesteld? Bij getrouwde stellen is de vrouw nog steeds de baas in de keuken. Slechts 18 procent van de mannen geeft aan dat hij kookt. 4 op de 10 geeft aan dat zijn partner achter het fornuis staat. In de leeftijdscategorie 50 tot 64 jaar geldt dit zelfs voor ruim de helft (55 procent). Bij jongere generaties zijn de taken vaak eerlijker verdeeld. De helft van de mannen tussen de 25 en 34 jaar geeft aan het koken af te wisselen met zijn partner. Bij de mannen tussen de 64 en 79 jaar geldt dit voor slechts 13 procent.