De noodzakelijke lockdown-maatregelen van de regering hebben een stevige impact op ons leven en onze economie. Ook de vastgoedsector ontsnapt niet aan de gevolgen van de corona-crisis, zo blijkt uit een bevraging van Bereal, een pr-bureau gespecialiseerd in vastgoed, bij zestien van de grootste projectontwikkelaars in ons land. Onder meer grote vastgoedspelers zoals Groep Huyzentruyt, Antonissen Development Group en Kolmont - samen goed voor meer dan 2.000 werven - gaven hun visie over de gevolgen van de coronacrisis op hun sector.
Wat blijkt? Zowat alle projectontwikkelaars hebben vertraging opgelopen bij hun projecten. Bij vier op de tien projectontwikkelaars blijft het oponthoud beperkt tot twee maanden (44%). Bijna zes op tien verwachten dat de vertraging minstens drie tot maximaal zes maanden zal belopen (56%).
Bovendien zijn vele buitenlandse arbeidskrachten naar hun thuisland vertrokken en is de aanvoer van grondstoffen en materiaal ernstig verstoord. Concreet werken bijna zeven op de tien bevraagde projectontwikkelaars en hun (onder)aannemers met buitenlandse werkkrachten (69%). En die mogen momenteel hun eigen land niet meer uit of België niet meer binnen. In bijna één op de vijf gevallen maken de buitenlandse arbeiders meer dan helft uit van het totaal aantal werkkrachten (18%). Een (tijdelijke) oplossing om hen te vervangen heeft momenteel geen enkel van de bevraagde grootste vastgoedspelers. Het uitblijven van de nodige levering van bouwmaterialen alleen al veroorzaakt gemakkelijk een maand vertraging.
Bouwverlof inkorten
Al even opmerkelijke vaststelling: om de achterstand zoveel mogelijk in te halen, pleiten bijna zeven op de tien ontwikkelaars er momenteel voor om het bouwverlof in te korten, zowel in de zomer als komende winter. Over de manier waarop lopen de meningen wel nog uiteen. Op dit ogenblik is er een lichte voorkeur om het bouwverlof met de helft in te korten, maar een aantal van de grote projectontwikkelaars wil dat het verlof zelfs met driekwart wordt ingekort.Effect op de prijzen
Ruim zes op de tien van de bevraagde projectontwikkelaars verwacht ook dat de corona-crisis de bouw zelf iets duurder zal maken. Dat betekent dat de kosten voor projectontwikkelaars iets hoger zullen liggen. Goed vier op de tien van hen verwacht dat het kostenplaatje voor hen met minder dan 5% zal stijgen. Bijna één op de vijf verwacht een stijging tussen 5 en 10%. Of de consument die licht hogere kosten ook zal voelen? Het merendeel van de bevraagde vastgoedspelers verwacht quasi geen effect, tot zelfs een lichte daling van de prijzen.Veel projectontwikkelaars verwachten dan ook dat in 2021 de verhuur en verkoop van vastgoed wat vertraagt en de financieringsvoorwaarden van de banken verder zullen verstrengen.
Impact op vastgoedondernemingen
Tot slot verwachten goed zes op de tien ontwikkelaars weinig impact van de corona-crisis op hun zakencijfer. Zij hebben de voorbije maanden en jaren genoeg financiële buffers aangelegd om dit voorlopig perfect op te vangen. De overige vier op de tien verwachten wel dat ze noemenswaardige maatregelen zullen moeten treffen om alles in balans te houden.Toch zal de impact op de tewerkstelling over het algemeen beperkt blijven. Eén op de vijf verwacht helemaal geen impact. Driekwart van de ontwikkelaars zal nieuwe aanwervingen een tijdje uitstellen. In een kleine 6% van de bedrijven is de kans op een herstructurering dan weer erg reëel.