Residentie Rhino kwam er op initiatief van projectontwikkelaar Create & Build, dat vooral potentieel zag in de locatie, met een mooi zicht en vlak aan een plein met parkeergelegenheid. Het sloopte het vervallen gebouw dat al een jaar te koop stond en de buurt al een tijdlang ontsierde en is er zeker van dat Rhino een echte publiekstrekker wordt. Het nieuwe complex, dat twee handelsruimtes telt, twaalf appartementen met één, twee of drie slaapkamers en een ondergrondse parking, is inderdaad een aanwinst voor het straatbeeld.
ARVO – architectuur, vorm & omgeving stond in voor het ontwerp en inspireerde zich daarvoor op de rijke steenbakkerijgeschiedenis van de streek. Veel huizen in Rumst zijn in rode baksteen opgetrokken en daarom werd voor een rode nuance gekozen in de stenen. Hier en daar werd gewerkt met houten gevelbekleding. Een onderscheidend accent is het witte uitkragend volume aan de voorgevel, uitgevoerd met strakke gevelpanelen. Licht en lucht zijn steeds belangrijk in de projecten van AVRO en in dit project uit zich dat vooral in grote raampartijen, hoge plafonds, ruime terrassen en open zicht naar het plein. Rhino is een BEN-project, dankzij extra aandacht voor dak- en gevelisolatie, de juiste keuze van buitenschrijnwerk en beglazing, zonnepanelen, vloerverwarming en een energiezuinig systeem waarmee de bewoners hun eigen elektriciteit kunnen opwekken. Elk appartement heeft een E-peil lager dan E-30.
Innovatief product
Voor de afwerking van de ruimtes werd een beroep gedaan op PTS building uit Beringen. Het bedrijf, een erkend Silko 36 Expert, werkt sinds kort met de nieuwste generatie dunpleister van Knauf, een fabrieksmatig voorgemengd gipspleister dat machinaal verwerkt wordt, waardoor het bezetten van de muren en plafonds in geen tijd geklaard was. “Silko 36, dat aangebracht een totale dikte van 3 tot 6 mm heeft, werd in het najaar van 2018 uitgebracht en biedt tal van voordelen, voor klant én bezetter”, zegt Sebastian Perez van PTS building. “Zo kan de klant rekenen op een gegarandeerde luchtdichtheid vanaf 4 mm - dat was de voornaamste factor om in dit project te kiezen voor Silko 36 - en een veel snellere droogtijd. Het eindresultaat is hetzelfde als traditioneel pleisterwerk met MP 75 van Knauf. Het betreft bovendien een milieuvriendelijk product met IBR-certificaat en mag enkel worden aangebracht door stukadoors met een attest Silko Expert, wat voor de klant kwaliteitszekerheid betekent.”Productvoordelen
“De voordelen voor ons: het product is veel lichter in verwerking, kan gebruikt worden voor zowel voorbereiding als afwerking, er dient wel een aanpassingskit voor de machine worden aangeschaft om Silko 36 te verwerken en aan te brengen en het product vergt voor de meest gebruikelijke ondergronden geen voorbereiding. Silko 36 draagt ook bij aan een beter milieu: er is veel minder (verpakkings)afval en vanwege de minimale dikte heeft Silko 36 ook een positieve impact op het water- en energieverbruik. Het product is wel enkel geschikt speciaal ontwikkeld voor een nieuw type binnenmuren met een hoge vlakheidsgraad, zoals kalkzandsteenelementen in samenwerking met Silka, betonnen elementen (lintelen, kolommen, …), gerectifieerde elementen… Het grootste voordeel voor ons is misschien wel dat het een grote flexibiliteit biedt qua planning van werven omwille van het feit dat de werkfases ook onderbroken mogen worden uitgevoerd. Door al die voordelen bestaat voor deze dunpleister momenteel echt geen rendabel alternatief. Met de steeds hogere eisen inzake luchtdicht bouwen, waar PTS building ook veel aandacht aan schenkt, zal dit product dan ook zeker zijn plaats opeisen in de markt” zegt Sebastian Perez.Maar Perez looft niet alleen de producten van Knauf. “Wij kregen van Knauf verschillende opleidingen over werken met Silko 36 en werden constant op de hoogte gehouden van ontwikkelingen aan het product. Daarnaast kregen we schitterende ondersteuning van Knauf tijdens het uitvoeren van de werken, met een prachtig eindresultaat tot gevolg. Wij zijn Knauf dan ook zeer dankbaar dat wij het voorrecht genoten Silko 36 te hebben mogen lanceren in project Rhino”, besluit hij.