Voor de site van Villa Thilda geldt het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Draka Polva. Dit laat renovatie en uitbreiding van de villa toe, maar dit is voor geen enkele partij financieel haalbaar, ook niet voor de gemeente. Jarenlange leegstand veroorzaakte onherstelbare schade aan de villa uit 1910. De renovatiekosten zouden onverantwoord hoog oplopen. De nieuwe strenge regels in verband met energie en binnenklimaat zorgen er bovendien voor dat verbouwen financieel gewoon niet haalbaar is. Zo dacht ook de eigenaar er over.
Villa als inspiratiebron
De plannen voor het nieuwe project voldoen volledig aan het BPA uit 1997, dat nieuwbouw in de plaats van de huidige villa toestaat. Villa Thilda staat niet op de lijst van geklasseerde gebouwen. “Dit neemt niet weg dat we ons voor het ontwerp van de nieuwbouw duidelijk hebben laten inspireren door de oorspronkelijke villa. Architect Thierry Larose heeft heel wat uiterlijke kenmerken overgenomen. De nieuwe gevel is er als het ware een kopie van”, onderlijnt aannemer Jos Dejongh van het gelijknamige bouwbedrijf.Elementen als de raamindelingen, speklagen, kroonlijsten, balustrades en gevelsteen van Villa Thilda werden tot in detail overgenomen in het nieuwe ontwerp. Architektenburo Larose-Plancke NV slaagde erin om de vorm van Villa Thilda zo veel mogelijk te benaderen. Het ontwerp is duurzaam. Het moet ervoor zorgen dat de klassieke waardevolle architectuur van de nieuwbouw volledig past in het straatbeeld van Heide.
Voldoende parkeerplaatsen
Op de plaats van Villa Thilda komen 19 appartementen met ruime op het zuiden gerichte terrassen en 8 winkelpanden. De ondergrondse parkeergarage telt 37 parkeerplaatsen. Achteraan is een groenzone voorzien. Aan de zijde van het Willy Vandersteenplein realiseert Jos Dejongh Bouwonderneming momenteel al een project genaamd Residentie Sidonia. Hiervoor zijn de nieuwbouwwerken al volop aan de gang. Dit project bestaat uit 10 appartementen, 4 winkels, een ondergrondse parkeergarage met 21 parkeerplaatsen, 9 gesloten garageboxen en 3 open parkeerplaatsen.De verscheidenheid aan appartementen in beide projecten is groot. Ze variëren in grootte van 70 m² tot 250 m² en ze zijn bereikbaar via moderne liften. Er is keuze uit 1, 2 of 3 slaapkamers, een terras, tuin of balkon. Via de Marguerite Corstiaenslaan is er toegang tot de ondergrondse parkeergarage. Hier bevinden zich een gemeenschappelijke afval- en fietsenberging en voor elke unit apart nog een berging en 1 of meerdere autostaanplaatsen.
Boost voor winkelstraat
De winkels zijn ongeveer 80 m² groot en hebben etalages langsheen de Heidestatiestraat. De kleine gaanderij in de voorgevel is bedoeld om een gezellige winkelsfeer op te roepen. Bepaalde winkelruimtes kunnen ook in combinatie gebruikt worden om tot een grotere oppervlakte te komen. De winkelpanden worden te koop aangeboden, wat uitzonderlijk is voor deze locatie. In de Heidestatiestraat zijn de meeste commerciële ruimtes huurpanden.Jos Dejongh: “Om het project te realiseren zijn er ongeveer 250.000 werkuren nodig. Om een idee te geven, dat komt neer op 3 jaar werk voor een 40-tal bouwvakkers. Er zullen ook heel wat onderaannemers en leveranciers bij het nieuwbouwproject betrokken zijn. De 8 nieuwe handelszaken zorgen samen voor heel wat nieuwe arbeidsplaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een nieuwe boost zal geven aan de winkelstraat van Heide. Het project draagt bij tot de opwaardering van de Heidestatiestraat en het Willy Vandersteenplein.”