Energie

Nieuwe NAV-tool helpt architecten bij het maken van energiebewuste keuzes

Nieuwe NAV-tool helpt architecten bij het maken van energiebewuste keuzes
NAV-leden ontvangen binnenkort de epb-wijzer, een nieuwe tool ontwikkeld door NAV en Energiebewustontwerpen.be. De wijzer vat de wettelijke epb-eisen voor de voorbije en toekomstige jaren samen per jaar voor elke mogelijke aard der werken en helpt architecten om keuzes te maken naar gelang het gebouwtype, het E-peil en de hernieuwbare energie, rekening houdend met de doelstellingen van het bouwproject.

De epb-eisen verstrengen stapsgewijs al gedurende meer dan 10 jaar, en het aantal parameters wijzigt. Zo houden architecten bij het ontwerp tegenwoordig niet langer rekening met een K-peil en een netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming. Voortaan gaat het over het S-peil, naast een E-peil, een aandeel hernieuwbare energie en eisen rond oververhitting en ventilatie en de U-max waarden van vloer, muur- en dakisolatie. Daarnaast is de bestemming van belang en onderscheidt men nieuwbouw, renovatie én ingrijpende energetische renovatie.

Handig hulpmiddel

Moeilijk om de bomen nog door het bos te zien? Deze tool vat de wettelijke epb-eisen per jaartal samen voor élke mogelijke aard der werken sinds de start in 2006. Ook m.b.t. de toekomstige eisen in 2019, 2020, 2021 en de langetermijndoelstellingen in 2050 licht de wijzer al een tip van de sluier.

Daarnaast helpt de tool de architect om keuzes te maken naar gelang het gebouwtype, het E-peil en de hernieuwbare energie, rekening houdend met de doelstellingen van het bouwproject.

Nieuwe NAV-tool helpt architecten bij het maken van energiebewuste keuzes

Gratis ontvangen?

NAV-leden ontvangen deze handige tool straks gratis bij NAV News van december. Ook wie nog geen lid is, kan zich van een exemplaar verzekeren mits hij of zij lid wordt vóór 31/12/2018. Meer info op www.ontdeknav.be

De epb-wijzer is ontwikkeld door NAV op basis van een concept van Xenadvies, verschijnt in het kader van het energieconsulentenproject met steun van de Vlaamse overheid en is er gekomen met de gewaardeerde steun van Isover, Kingspan, Recticel, Remeha, Reynaers, Unilin en Wienerberger.