Bedrijfsnieuws

Nieuwe Pirrouet-fabriek van Vandersanden haalt jaarlijks tot 2280 ton CO₂ uit de lucht

Nieuwe Pirrouet-fabriek van Vandersanden haalt jaarlijks tot 2280 ton CO₂ uit de lucht
Met een investering van 32,5 miljoen euro heeft Vandersanden, het grootste familiebedrijf in Europa dat bakstenen produceert, zijn eerste Pirrouet-fabriek officieel geopend in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Deze fabriek heeft een maximale productiecapaciteit van 20 miljoen CO₂-negatieve Pirrouet-gevelstenen per jaar.

Elke ton van deze gevelstenen neemt tijdens het uitharden 60 kg CO₂ op, en de fabriek draait volledig op groene energie, opgewekt door zonnepanelen en een eigen windturbine. "Deze fabriek speelt een belangrijke rol in onze ambitie om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te opereren en draagt aanzienlijk bij aan de vermindering van CO₂-uitstoot," aldus Johan Deburchgrave, CEO van Vandersanden.

Eén jaar na de introductie van de Pirrouet, de eerste CO₂-negatieve gevelsteen op de markt, opent Vandersanden officieel zijn eerste Pirrouet-fabriek in Lanklaar. Het productieproces van deze steen is niet alleen milieuvriendelijk, maar gebeurt ook volledig CO₂-neutraal.

De fabriek draait grotendeels op groene elektriciteit, opgewekt door eigen zonnepanelen en een windmolen. Bovendien draagt het gebruik van reststromen uit de staalindustrie bij aan een forse besparing van primaire grondstoffen, tot wel 80%. Dit vermindert de afvalberg aanzienlijk en versterkt de duurzame focus van het project.

Investering van 32,5 miljoen euro voor CO₂-neutraal productieproces

De nieuwe fabriek biedt werk aan 26 medewerkers en heeft een oppervlakte van 8.000 m². Jaarlijks produceert de faciliteit maximaal 20 miljoen Pirrouet-gevelstenen. Op termijn kan de fabriek uitgebreid worden waardoor de productiecapaciteit zou verdubbelen tot 40 miljoen stenen per jaar.

De totale investering in de fabriek bedraagt 32,5 miljoen euro. Voor dit project heeft Vandersanden een VLAIO-subsidie van 1,35 miljoen ontvangen alsmede een Europese subsidie van 2,2 miljoen euro toegewezen gekregen. Het Europees subsidietraject valt onder 'Horizon Europe', dat niet alleen de installatie van de benodigde apparatuur ondersteunt, maar ook verder onderzoek naar het opvangen en hergebruiken van CO₂.

Nieuwe Pirrouet-fabriek van Vandersanden haalt jaarlijks tot 2280 ton CO₂ uit de lucht

Johan Deburchgrave, CEO van Vandersanden, spreekt vol trots:
"Met de opening van deze nieuwe fabriek kunnen we nu op grote schaal Pirrouet-stenen produceren. Dit is een belangrijke stap in het vergroten van onze gezamenlijke ecologische impact. We zijn enorm benieuwd naar de mooie projecten die hiermee gerealiseerd zullen worden, en er zitten al heel wat veelbelovende initiatieven in de pijplijn."


Eén jaar CO₂-negatieve Pirrouet gevelsteen

Precies één jaar geleden introduceerde Vandersanden de Pirrouet-gevelsteen, die dankzij een unieke carbonatatie-technologie tijdens het uitharden 60 kg CO₂ per ton opneemt. De gevelsteen wordt niet gebakken, maar hardt uit met CO₂ afkomstig uit fabrieken binnen energie-intensieve industrieën, wat resulteert in een stevige, kalksteenachtige structuur. Met een productiecapaciteit van 20 miljoen stenen per jaar, kan de fabriek dus jaarlijks 2.280 ton CO₂ uit de lucht verwijderen. Dit staat gelijk aan de CO₂ die 114.000 volwassen bomen per jaar absorberen.

De Pirrouet-gevelstenen worden momenteel al toegepast in verschillende bouwprojecten, waaronder de bouw van de Colruyt-winkel in Temse. Deze projecten maken deel uit van een bredere en goed gevulde projectenpijplijn. "Bij Colruyt Group zit duurzaamheid in ons DNA en dragen we circulariteit in alle facetten van onze projecten mee, van het gebouw tot de inrichting. Voor onze nieuwe Colruyt winkel in Temse wilden we dan ook materialen gebruiken die niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan onze duurzame toekomstvisie. De Pirrouet-gevelstenen sluiten hier perfect bij aan, dan is de beslissing snel gemaakt", zegt Hilde Carens, Projectleider - Duurzame Bouwmaterialenvan Colruyt.

Als eerste CO₂-negatieve gevelsteen in de bouwsector markeert Pirrouet een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van de bouwindustrie. Deze innovatieve gevelsteen ondersteunt Vandersandens ambitie om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te opereren. Door de inzet van Pirrouet-gevelstenen hoopt het bedrijf een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwsector en het bevorderen van duurzame bouwpraktijken.

Ambities op lange termijn

De fabriek opereert momenteel nog niet op volle capaciteit en zou, afhankelijk van verdere uitbreidingen en investeringen, in de toekomst haar productievolume kunnen verdubbelen. De fabriek zou maximaal tot 40 miljoen stenen per jaar kunnen produceren, wat leidt tot een opname van ongeveer 4.560 ton CO₂ per jaar. Dit zou wederom een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Johan Deburchgrave benadrukt: " Deze fabriek is een volledig operationele productiefaciliteit en sluit naadloos aan bij onze andere productie-eenheden. Het is niet zomaar een proefproject, maar een essentiële en serieuze stap in onze inzet voor duurzame productie en CO₂-reductie." Met het oog op de toekomst is het de ambitie van Vandersanden om meerdere Pirrouet-fabrieken te realiseren. Zo'n uitbreiding zal bijdragen aan een bredere impact en verdere versterking van hun duurzaamheidsdoelstellingen.