Bouwmaterialen

Nieuwe baanbrekende methode voor energetische renovatie van binnenmuren

Nieuwe baanbrekende methode voor energetische renovatie van binnenmuren
Ons land staat voor een gigantische opdracht. Om de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2050 te halen, moeten we in België zo’n 95.000 bestaande woningen per jaar renoveren tot energielabel ‘A’. De gebouwschil (gevel, dak, vloer) is daarbij het eerste wat aangepakt wordt om het energieverbruik te kunnen verminderen. Voor gevels wordt dan automatisch eerst gedacht aan buitenmuur isolatie, aangezien het voor de hand liggend en efficiënt is. In meer dan één op de twee gevallen is isolatie van de gevel langs de buitenkant echter niet mogelijk. Dan wordt het moeilijker. De start-up WonderWalls introduceert vandaag als antwoord hierop een baanbrekende en eenvoudige methode voor de energetische renovatie van binnenmuren.

De aanpak van WonderWalls laat toe om binnenmuren tot vier keer sneller te isoleren dankzij de combinatie van gedigitaliseerde offsite productie en voorbereiding, snelle levering van het volledige systeem in pakketten en eenvoudige installatie aan de hand van een op maat gemaakt en eenvoudig kliksysteem. Het plaatsen van het binnenisolatie systeem brengt bovendien weinig stof en overlast mee voor de bewoners, die bijgevolg niet tijdelijk hoeven te verhuizen. Het is tevens volledig circulair, demonteerbaar en herbruikbaar. Een eerste proof of concept werd vandaag opgeleverd voor Spullenhulp in een onthaaltehuis voor daklozen in Brussel.

Buitenschil renoveren: niet altijd haalbaar

Even wat context. De Nationale Bank waarschuwde onlangs dat de verwachte boom van investeringen in isolatie, nodig voor het halen van de Europese klimaatdoelstellingen, voorlopig uitblijft. Tegelijk berekende ze dat jaarlijks 10 tot 16 miljard euro aan extra investeringen in renovatie nodig is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Intussen is ook het einde van de wereldwijde energiecrisis nog niet in zicht. Gebouwen langs de buitenkant energetisch renoveren biedt de meest voor de hand liggende oplossing, maar is naar schatting slechts haalbaar voor ongeveer de helft van de gebouwen in de Belgische grootsteden. Redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend en kunnen technisch, praktisch, esthetisch, reglementair van aard zijn.

Belgische start-up introduceert methode voor energetische renovatie van binnenmuren

Gedigitaliseerde offsite productie

Met een nieuwe, gedigitaliseerde, snelle en eenvoudige methode voor binnenisolatie wil WonderWalls de energetische renovatie van gebouwen een flinke duw in de rug geven en een oplossing bieden voor die gebouwen waar isolatie van de buitenmuren niet mogelijk is. Via een 3D scan van de ruimte berekent de WonderWalls app exact wat nodig is voor de isolatie van de betrokken binnenmuren, hoeveel de energie- en CO2 besparing bedraagt en wat de exacte kostprijs zal zijn. De onderliggende structuur wordt vervolgens in de productiehal van WonderWalls of offsite, op maat en zonder verspilling van materialen geproduceerd. Tegelijk wordt ook het plaatmateriaal reeds op maat voorgesneden, in tegenstelling tot de gekende binnenisolatie methoden waar dit nog op de werf dient te gebeuren. Tenslotte krijgt de eindklant alles in pakketten opgestuurd, zoals een bouwpakket van IKEA.

Belgische start-up introduceert methode voor energetische renovatie van binnenmuren

Wonderwalls: eenvoudiger en sneller

“Het innovatieve aan de WonderWalls oplossing voor binnenisolatie zit volledig in onze specifieke aanpak, die heel wat voordelen biedt ten opzichte van de traditionele manier van werken. Dankzij de offsite voorbereiding, snelle verzending in één pakket en een eenvoudig kliksysteem, zonder gebruik van lijm of spijkers, hebben we het hele installatieproces voor binnenisolatie maximaal vereenvoudigd waardoor de plaatsing tot vier keer sneller gaat en dus kostenefficiënter is”, zegt Harold Grondel, CEO en oprichter van WonderWalls. “De impact op de bewoners is bovendien minimaal, ze hoeven niet te verhuizen tijdens de werkzaamheden. Onze methode laat ook toe om kamer per kamer te werken, wat zeker in een groter gebouw of appartementsgebouw heel handig is. Meteen na de installatie van de binnenisolatie daalt het EPC en stijgt het wooncomfort van de betrokken ruimte. We werken voor de installatie samen met partners en breiden onze aannemerslijst (tem klasse 8) in de komende maanden verder uit.”

WonderWalls maakt gebruik van duurzame materialen en gerecyclede onderdelen met een minimale CO2-voetafdruk bij productie en levering. Het systeem is volledig circulair en demonteerbaar. WonderWalls-wanden kunnen in meerdere afwerkingen worden geleverd in functie van de bestemming en passen daardoor in elke ruimte en interieur. Ze kunnen in een paar klikken worden aangepast waardoor ze veelzijdig, flexibel en toekomstbestendig zijn. Offsite-constructie is bovendien weinig arbeidsintensief en hangt dus veel minder af van geschikte technische profielen op een krappe arbeidsmarkt.

Eerste proof of concept

“We renoveren regelmatig kamers in onze opvangtehuizen voor daklozen. Met de huidige energiecrisis willen we het verwarmingsverbruik beperken, maar we kunnen geen buitenmuren isoleren in ons gebouw. De WonderWalls methode is het antwoord en past tegelijk perfect in ons circulaire denken”, zegt Thibaut Henry, Directeur Maatschappelijk Vastgoed bij Spullenhulp. “Het herbruikbare en demonteerbare karakter van de oplossing, maar ook de snelheid van installatie met weinig stof en geen noodzaak om bewoners te verhuizen zijn enorme voordelen voor ons. WonderWalls heeft onze sociale en economische verwachtingen volledig ingelost.”

In de loop van de komende maanden zijn nog meer testopstellingen gepland en in 2024 wil WonderWalls zijn oplossing breed in de markt zetten. “We gaan niet over één nacht ijs en optimaliseren in de komende maanden onze processen aan de hand van meerdere proof of concepts. We plannen de industrialisering van onze aanpak in 2024 en richten ons daarbij eerst op de zakelijke markt: asset managers, sociale huisvestingsmaatschappijen, investeerders en projectontwikkelaars. "Daarna zullen we onze oplossing ook voor de particuliere markt beschikbaar maken”, besluit Harold Grondel.