Onlangs werd de eerste theatervoorstelling in Theater Kerkrade gespeeld. Dit moment vormde tevens de kick-off van Hub Kerkrade dat maar liefst 5.000 m2 omvat en gefaseerd in gebruik zal worden door de andere culturele partners, waaronder het culturele middenveld, en Bibliotheek Kerkrade die naar verwachting in januari de deuren opent. Dankzij de nieuwe ingang aan het Martin Buberplein is verbinding gecreëerd door het voormalige winkelcentrum heen. Het ontwerp van Hub is een nieuwe co-creatie van international creative guide en architect Aat Vos (design concept, strategie, art directie) samen met Mars Interieurarchitecten (design, engineering).
Foto: Marco Heyda
Combinatie van programma’s
Aat Vos licht toe: ‘Hub Kerkrade maakt deel uit van het gerevitaliseerde stadshart. Gemeente Kerkrade wenste een ontwerp voor het gehele gebouw, en wilde er geen cultureel bedrijfsverzamelgebouw van maken. Sociale innovatie was alleen mogelijk dankzij een zichtbare samenwerking tussen de bibliotheek, theater, culturele partners en gemeente. Kerkrade is een typisch voorbeeld van het versmelten van meerdere publieke programma’s. Een uitdaging die meer dan de moeite waard is wanneer de uitkomst een unieke synergie toont. In mijn werk is het mijn missie om van publieke ruimtes zogenoemde derde plekken te maken. Naast de eerste (thuis) en tweede plek (werk/school) is de ideale third place een plek waar iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of status, zich thuis voelt. Een plek die gratis toegankelijk en bereikbaar is, en relevant is voor de omgeving. Maar dan moet zo’n plek wel de moeite waard zijn. Daarom draait alles hier om ervaringen, herinneringen, belevenissen. Een plek om elkaar te ontmoeten, te delen, leren, inspiratie op te doen, plezier te hebben en verrast te worden. Hub is zo’n plek, een stedelijke huiskamer voor de inwoners van Kerkrade, waarbij straks - als ook de bibliotheek gereed is - een stuk programmering door henzelf verzorgd kan worden. Op een speciaal podium, in een nieuwe zaal of gewoon, overal waar het zo even uitkomt.’Tot in de foyer!
In het oorspronkelijke ontwerp gebruikte de bibliotheek de helft van het pand en werd deze gescheiden van het theater middels een wand. Door alle schotten af te breken ontstond meer ruimte, licht en eveneens een nieuw idee voor de foyer. Van een nagenoeg leeg vertrek fungeert deze nu als gedeelde, multifunctionele verblijfsruimte waar je kunt werken, studeren, of ontmoeten. Eyecatcher in de foyer is de theatertrap met rood-roze loper die aan beide zijkanten is afgewerkt met blauwstaal en voorzien van een balustrade. Onder de trap bevindt zich een nisje waar een knusse zit- en leesplek is gecreëerd.Foto: Marco Heyda
Robuuste elementen
De basis van het volledige interieur van Hub Kerkrade wordt gevormd door robuust betoncasco. Dat was er al jaren, maar is eigenlijk nog nooit zichtbaar geweest. Dit en andere rauwere elementen knipogen naar het mijnverleden van de regio. Bijvoorbeeld de wandbetimmering van stevige houten balken die volledig rondom het entreehart loopt. Deze multifunctionele kern bevat naast de eerdergenoemde informatiebalie en garderobe tevens een vergaderzaal. Ook de bar in foyer is een mooi voorbeeld. Uitgevoerd in koper tegen een ruwe bakstenen achterwand waarop een led-scherm en lichtbak geplaatst zijn. De ‘pauzedrankjeskast’ steelt absoluut de show, zowel vanwege het formaat als dankzij de wisselende gekleurde verlichting.In de gerenoveerde theaterzaal, die ruimte biedt aan 630 bezoekers, is nieuwe vloerbedekking geplaatst en zijn alle stoelen opnieuw gestoffeerd in twee tinten antraciet, voorin licht en achterin donker. De verlichting is vervangen door LED, met prachtige stralers langs de wanden waardoor de zaal een feestelijke look krijgt.
Foto: Marco Heyda