Het is algemeen bekend. De voorbije jaren gingen heel wat bouwondernemingen over de kop.
In 2013 waren dat er volgens het financiële dienstverleningsbedrijf, Graydon maar liefst 1051 in Vlaanderen en 2095 in België, een intriest record sinds 2000. Uit onderzoek blijkt dat een slechte kostprijsberekening één van de belangrijkste redenen is van een faillissement.
Faillissementen in de bouw
Aannemers, schrijnwerkers, stukadoors en installateurs centrale verwarming en sanitair ervaren dagdagelijks dat een verantwoorde prijszetting één van de grootste problemen is waarmee ze geconfronteerd worden. “Voor een degelijke kostprijsberekening hebben aannemers een goed overzicht nodig van de rendementsnormen en bedrijfsgegevens. En hier loopt het vaak mis. KMO-bouwbedrijven houden bij de prijsbepaling onvoldoende rekening met alle bestanddelen die deel uitmaken van de kostprijs”, stelt Bouwunie. Dit is evenwel niet altijd evident, zeker wanneer het over jonge ondernemingen gaat. Zij hebben onvoldoende know-how in huis om een eigen kostprijsberekening op te maken. Met als gevolg dat ze al te vaak de prijs bepalen in functie van de concurrentie. Dit resulteert in een negatieve prijzenspiraal wat op termijn het voortbestaan van het bedrijf onder druk zet.
Bovendien brengt een onnauwkeurige prijszetting niet alleen de aannemer maar ook vaak de klant in de problemen. Klanten worden dan geconfronteerd met opdrachten die onvoldoende uitgevoerd worden of er komen problemen achteraf.
Bouwunie bracht daarom de uitgave “Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw” uit. Deze databank bevat een verzameling van “calculatienormen” (d.i. tijdsnormen per eenheid). Ze geven weer hoeveel tijd een aannemer gemiddeld nodig heeft voor het uitvoeren van een bepaald werk. Vermenigvuldiging met het uurloon en in rekening brengen van de materiaalkost, geeft een richtprijs. Daarbij houdt Bouwunie rekening met alle elementen die van belang zijn bij de kostprijsberekening. Voor de directe kosten zijn de prijzen van materialen, de arbeidslonen en het inschakelen van onderaannemers van belang. Ook de indirecte kosten zoals administratie, verplaatsingen, huisvesting en bedrijfsmateriaal bepalen de kostprijs. “Vooral met deze indirecte kosten wordt zelden rekeningen gehouden”, zegt Bouwunie.
De “richtprijzen” zijn voor alle duidelijkheid geen minimum aan te rekenen prijzen. Het gaat hier om een basismodel voor een correcte prijsberekening. De vermelde prijzen zijn slechts basisgegevens die het bedrijf kan gebruiken om prijzen op maat te maken.
In de editie 2014-2015 zijn de meetstaatposten opgesteld volgens de bestekken van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, de VMSW.
Bouwunie werkte calculatienormen uit voor aannemers ruwbouw, dak en buitenschrijnwerk, voltooiing, sanitair & CV en Elektro. De delen zijn apart te verkrijgen, in boekvorm of als CD-rom. De cd-roms zijn voorzien van een handige Excel-rekentool op basis van de nieuwe berekeningssoftware ‘FleCreas’. De kostprijsgegevens zijn op die manier actief en gebruiksvriendelijk, en met aanvulling van de eigen gegevens, te hanteren in de kostencalculatie van de eigen onderneming.
Voor bestellingen van het boek, één of meerdere delen of CD-roms kan u terecht op de website: www.bouwunie.be/shop.