De energietransitie wordt hiermee ook voor kleinere en middelgrote bedrijven haalbaar. Het model, gesteund door 65 miljoen euro en de federale investeerder SFPIM, voorziet in een vaste energieprijs en volledige ontzorging. Zo dragen bedrijven bij aan een duurzamere toekomst en besparen ze gemiddeld 35% op hun energiefactuur.
Revolutie in bedrijfsenergie
Clevernett speelt met "Enbro Deluxe" in op de uitdagingen van de energiemarkt. Investeringen in hernieuwbare energie staan onder druk door een steeds onzekerder terugverdienmodel (geen subsidies meer, negatieve injectieprijzen, …). Dit op een moment waar onze bedrijven een grote nood hebben aan meer competitieve energieprijzen. Via hybride zonneparken – inclusief gratis zonnepanelen en batterijen in derdepartijfinanciering – wil Enbro Deluxe bedrijven tegen een vast tarief laten profiteren van duurzame energie en volledig ontzorgen. Dit disruptieve model garandeert niet alleen een kostenbesparing van ongeveer 35%, maar ook een langdurig en stabiel energiepartnerschap van 25 jaar, zonder de nadelen van een wispelturig investeringskader. Op die manier genieten bedrijven maximaal van de plaatselijk opgewekte stroom en staat Enbro Deluxe in voor het beheer van de overtollige stroom.Luc Demeyere, co-CEO van Gridlink legt uit:
"Zonnepanelen zijn nog nooit zo interessant geweest als nu. Voor ons is groene energie een positief verhaal dat iedereen aanbelangt, zonder drempels of excuses. Zonnepanelen & batterijen zonder eigen investering, gekoppeld aan een scherp energietarief, neemt de laatste hordes weg om de energietransitie verder te versnellen."
Arthur Despiegelaere, CEO van Nett Energie, vult aan:
"Onze energiehonger is nog nooit zo groot geweest. Studies tonen aan dat we evolueren naar een verdubbeling van het energieverbruik tegen 2035. Het potentieel is er, maar de capaciteit om groene stroom op te wekken nog niet. Wij maken dit met Enbro Deluxe heel concreet door bedrijven met grote daken en weinig energieverbruik te koppelen aan bedrijven met kleine daken maar met een groot energieverbruik. Het volledige dakpotentieel moet benut worden. Zo wint iedereen."
In die zin vertoont Enbro Deluxe gelijkenissen met Gaele XL, het laatste succesproduct van Gridlink in de consumentenmarkt dat eind november 2024 werd gelanceerd. Ook daar werd de opgewekte energie efficiënt ingezet en gingen de voordelen ervan naar de gebruiker. Enbro Deluxe is de perfecte volgende stap in het rationaliseren en ontvetten van de energiemarkt ten voordele van de energiefactuur van de gebruiker.
Bovendien wordt, in tegenstelling tot sommige andere grootschalige Belgische projecten zoals het energie-eiland, maximaal ingezet op toegankelijkheid voor iedereen – inclusief kleinere ondernemingen – zonder dat de kosten hiervan zomaar bij alle verbruikers worden doorgerekend. Waar grote, centrale investeringen doorgaans op ieders energiefactuur terechtkomen, geldt voor deze aanpak net het omgekeerde. Clevernett draagt immers actief bij aan de stabilisering van het distributienet en kan, dankzij haar sturing, structurele overschotten voorkomen. Daardoor kan vraag en aanbod veel meer op elkaar worden afgestemd zonder de grote maatschappelijke meerkost aan het distributienet.
Met Clevernett zetten Gridlink en Nett Energie een nieuwe standaard in de zakelijke energiemarkt: duurzame energieoplossingen die slim, efficiënt en rendabel zijn. Zonder eigen investering.
Slimme energie, maximale efficiëntie
De kracht van Clevernett ligt in de strategische samenwerking tussen de expertise van energiegroep Gridlink en Nett Energie. Door hun gecombineerde expertise op operationeel, commercieel en financieel vlak kan de joint venture complexe energieprojecten realiseren. Gridlink bouwt al een tijd aan wat we een "Energy Loop" noemen, waarbij zonne-energie via zonnepanelen gekoppeld wordt aan andere oplossingen zoals b.v. laadpalen om de cirkel van opwekken van energie en het efficiënt gebruik ervan te optimaliseren. Het concept van Clevernett omvat:- Maximale benutting van alle daken met zonnepanelen en koppeling aan batterijen
- Verkoop van overtollige energie aan een scherp tarief binnen het Enbro-netwerk en industriële grootverbruikers
- Flexibiliteitsdienst aan het net om structurele overschotten tijdens zonne-uren te vermijden
- Geen negatieve injectie meer: vaste tarieven voor afname en opslag voor een periode van 25 jaar
- Volledige ontzorging: van studies tot installatie en beheer
- Toevoeging van hoogspanningscabines waar nodig
- Koppeling met laadinfrastructuur voor elektrische mobiliteit
Ambitieus en schaalbaar
Clevernett mikt op een snelle en brede uitrol, zowel in België als elders in Europa. Tegen 2030 wil de joint venture een installatievolume van 500 miljoen euro realiseren, met 1 miljoen zonnepanelen en 500 MWh batterijopslag – vergelijkbaar met de capaciteit van een SMR-kerncentrale, maar volledig decentraal en duurzaam. Het is het ultieme voorbeeld van decentraal energiebeheer. Iedereen krijgt zo toegang tot een eigen energiefabriekje.Deze ambitieuze doelstelling versnelt de energietransitie en verlaagt structureel de energiefactuur van de gebruiker. Het verlaagt bovendien de investeringsfactuur van de overheid die een stuk minder in opwekking en distributie moet investeren in budgettair zware tijden.
Dit project vereist ook geen euro subsidie!