Vastgoed

Nieuwe informatieplicht vanaf 1 januari 2015: Erfgoed

Na het EPC-attest, het keuringsattest voor elektriciteit, de verplichte vermelding van overstromingsgevoeligheid, … komt er vanaf 1 januari 2015 nog een wettelijke informatieverplichting bij voor wie een woning verkoopt of verhuurt. Concreet zal nu ook moeten meegedeeld worden of een pand beschermd is of voorkomt op een inventaris onroerend erfgoed. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) is tevreden dat de consument nog beter geïnformeerd zal worden. Maar tegelijkertijd wijzen de vastgoedmakelaars op het almaar complexer worden van vastgoedtransacties.

Vanaf 1 januari 2015 worden alle erfgoedsoorten - gaande van monumenten, stads- en dorpsgezichten, landschappen en archeologie - in één overkoepelende regelgeving gegoten, het zogenaamde onroerend erfgoeddecreet. Daarbij zal ook een nieuwe informatieplicht gelden. En dat zowel voor wie particulier verkoopt of verhuurt, als voor vastgoedmakelaars of notarissen.

Wie een beschermd pand verkoopt of verhuurt zal in de publiciteit én in de verkoopovereenkomst moeten vermelden dat het om een beschermd goed gaat, en wat de precieze rechtsgevolgen daarvan zijn. Voor woningen die onder geïnventariseerd erfgoed vallen, moet dit alles niet in de publiciteit worden opgenomen maar wel in de verkoopovereenkomst.

Rechtsgevolgen

In het kader van zijn algemene informatie- en onderzoeksplicht controleert de vastgoedmakelaar vandaag sowieso al de erfgoedwaarde van een pand. Maar met deze nieuwe regeling is het nu ook wettelijk verankerd. En dat is niet onlogisch, want aan de inventarisatie of bescherming van een pand zijn belangrijke rechtsgevolgen verbonden.

Als je bijvoorbeeld morgen een gebouw koopt dat als bouwkundig erfgoed geïnventariseerd staat kan je dat niet zomaar afbreken, maar zijn er specifieke vereisten waaraan voldoen moet worden. Ook voor de meeste ingrepen aan een monument heb je bijvoorbeeld een stedenbouwkundige vergunning nodig. Net zoals je voor kleinere werken aan beschermde monumenten een toelating nodig hebt van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Wie zich niet aan deze nieuwe informatieplicht houdt, riskeert een geldboete tot maximum 10.000 euro.