Algemeen

Nieuwe lokale besturen krijgen van bouwsector gemeenterapport op maat

Nieuwe lokale besturen krijgen van bouwsector gemeenterapport op maat
Bij de start van hun nieuwe ambtstermijn ontvangen alle gemeentebesturen een uitgebreid gemeenterapport van Embuild Vlaanderen. Dit rapport biedt gedetailleerd cijfermateriaal over de verwachte groei van het aantal huishoudens, de evolutie van woningprijzen en de klimaatrisico's op het gebied van wateroverlast en hittestress. De gegevens maken duidelijk dat elke stad en gemeente voor belangrijke uitdagingen staat om zowel het woningaanbod te vergroten als een klimaatrobuuste woonomgeving te creëren.

Hoe dichter bevolkt een gebied, hoe groter de opgave. In de toekomst zullen de grootste steden niet alleen de sterkste toename van huishoudens kennen, maar ook het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen en extreme hitte. Embuild Vlaanderen benadrukt daarom het belang van samenwerking met lokale besturen. De bouwfederatie wil niet alleen de uitdagingen scherp in kaart brengen, maar samen met de gemeenten op zoek gaan naar concrete en haalbare oplossingen.

"Voor elke stad en gemeente hebben we niet alleen een rapport met een toekomstblik op wonen en de klimaatrisico's, ook hebben we concrete aanbevelingen klaar om die grote uitdagingen te helpen aanpakken", zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.


Sinds 2014 betaal je bijna de helft meer voor een woning

De laatste tien jaar zijn de woningprijzen in de grote steden en centrumsteden in Vlaanderen gestegen met 48 %. In landelijke gemeenten is dat 41 %. Over heel Vlaanderen gaat het om een gemiddelde stijging van 46 % tussen 2014 en 2023. Om die grote prijsstijging in de toekomst te milderen is meer aanbod nodig. Vooral omdat de verwachte huishoudensgroei tegen 2040 in de centrum- en verstedelijkte gemeenten, respectievelijke 8,5 % en 9,8 % bedragen. Met 5,7 % ligt de huishoudensgroei in landelijke gemeenten een stuk onder het Vlaams gemiddelde van 8,4%.

"Met de verwachte huishoudensgroei kan elk lokaal bestuur de vinger aan de pols houden en het woningaanbod naargelang de noden opkrikken. Daarbij is het vooral in verstedelijkte gemeenten van belang om de lokale bouwreglementen onder de loep te nemen om nieuwe, soms kleinere, woonvormen kansen te geven. Want gezinnen worden kleiner en eenpersoonshuishoudens nemen toe", aldus Caroline Deiteren.


Verstedelijkte gemeenten krijgen af te rekenen met grootste klimaatrisico's

Niet alleen hebben de grotere steden met 16,1% het hoogste aandeel gebouwen met mogelijke wateroverlast tegen 2050, ook lopen de kwetsbare personen* in de steden en de verstedelijkte gemeenten het hoogste risico op hittestress in 2050. Het gaat respectievelijk om 84 en 86%. Het aandeel gebouwen dat in landelijke gemeenten zal af te rekenen hebben met wateroverlast in 2050 bedraagt 5,6%. Een stuk onder het Vlaams gemiddelde van 7,8%. Terwijl de kustgemeenten met 13,2% een hoog percentage aan gebouwen telt met mogelijke wateroverlast, ligt het risico voor kwetsbare personen op hittestress er lager: 24,7% terwijl het Vlaams gemiddelde 81,7% bedraagt.

"De openbare ruimte, de publieke gebouwen en infrastructuur hebben niet alleen een voorbeeldfunctie, ook kan je er grote winsten boeken om regenwater op te vangen en de waterdoorlatendheid van de bodem te verbeteren, maar evenzeer om schaduw en verkoeling te creëren. Zo bieden klimaatdaken met aandacht voor waterbuffering en veel groen, een groot onontgonnen areaal in de verstedelijkte gebieden", besluit Caroline Deiteren.


* leeftijdsgroepen van 0 tot 4 jaar en van 65 jaar en ouder

Huizenprijsstijging 2014-2023
Type gemeenteHuizenprijsstijging 2014-2023 (%)
Gemeenten met economische aantrekking44%
Grootsteden en centrumsteden48%
Kustgemeenten45%
Landelijke gemeenten41%
Verstedelijkte gemeenten45%
Vlaams Gewest46%
Woongemeenten47%

Huishoudengroei 2023-2040
Type gemeenteHuishoudengroei 2023-2040 (%)
Gemeenten met economische aantrekking9.6%
Grootsteden en centrumsteden8.5%
Kustgemeenten6.8%
Landelijke gemeenten5.7%
Verstedelijkte gemeenten9.8%
Vlaams Gewest8.4%
Woongemeenten7.9%

Aandeel gebouwen met mogelijke wateroverlast in 2050
Type gemeenteAandeel gebouwen met mogelijke wateroverlast in 2050 (%)
Gemeenten met economische aantrekking9.2
Grootsteden en centrumsteden16.1
Kustgemeenten13.2
Landelijke gemeenten5.6
Verstedelijkte gemeenten9.3
Vlaams Gewest7.8
Woongemeenten6.6

Kwetsbare personen blootgesteld aan hittestress hoog impact 2050
Type gemeenteKwetsbare personen blootgesteld aan hittestress Hoog impact 2050 (%)
Gemeenten met economische aantrekking88.3
Grootsteden en centrumsteden83.7
Kustgemeenten24.7
Landelijke gemeenten64.3
Verstedelijkte gemeenten86.6
Vlaams Gewest81.7
Woongemeenten76.7