Verwarming & Sanitair

Nieuwe radiator supersnel warm

Met weinig water warmt de Low H2O-radiator een ruimte tot tienmaal sneller op dan een conventionele radiator. Afhankelijk van de uitvoering spaart dit systeem van het Belgische Jaga 15 tot 25 procent op het energieverbruik.

Voor de Low H2O-radiator ontwierp fabrikant Jaga onder meer een houten omkasting en stelde zo de ‘Knockonwood’ samen.

De Low H2O-elementen zijn uit koper en aluminium gebouwd. Ze verwarmen met een tiende van de waterinhoud van standaard radiatoren en geven de energie vrijwel direct aan de ruimte af. Mede daardoor reageren ze volgens Jaga minstens drie keer sneller op temperatuurschommelingen. Een Low H2O-element van 2000 watt weegt 3 kilo en buffert 80 watt; een standaard radiator weegt 30 kilo en buffert zo’n 600 watt.
De fabrikant noemt de radiator uitermate veilig omdat de aanraaktemperatuur tot 43 graden Celsius oploopt. Tien seconden een radiator van 75 graden warm aanraken veroorzaakt volgens Jaga derdegraads brandwonden. Ook bij een gemiddelde watertemperatuur van 80 graden wordt het oppervlak nooit warmer dan 43 graden Celsius.

Aanjager
Een aanjager vergroot de reactietijd en verhoogt het vermogen van de Low H2O-elementen tot 220 procent. In dit toestel zitten ventilatoren die de warmte gelijkmatig verspreiden. De aanjager staat ‘los’ op de radiator en kan zo ook op bestaande Low H2O-elementen worden gezet. De elektronische besturing van de radiator schakelt die op basis van de gemeten omgevingstemperatuur in. Het systeem meet met sensoren maar kan ook signalen van een domotica-installatie verwerken. De sensorbesturing maakt voorzieningen als thermostaten overbodig. Elke radiator is afzonderlijk in te stellen en brengt met de aanjager een ruimte binnen vijf minuten op temperatuur.
Zonder aanjager sparen de Low H2O-elementen zo’n 15 procent op het energieverbruik; met aanjager loopt die besparing in de berekening van de fabrikant op tot ruim 25 procent.
De ventilatoren kunnen ‘s zomers ook topkoeling geven. Het systeem kan drie tot zes keer de inhoud van een ruimte wisselen. De motoren wekken zo’n 30 decibel aan geluid op wat voor de fabrikant gelijk staat aan ‘bijna geruisloos’. De aanjager draait op 24 volt en betrekt deze energie uit een netspanningstrafo; Jaga ontwikkelt momenteel een volledig autonome variant. De ventilatoren nemen een kleine 3 watt op.

Knockonwood
Jaga combineerde de Low H2O-techniek met de aanjager in de radiator Knockonwood. De naam verwijst naar het hout waarvan de omkasting is gemaakt. De fabrikant stoomt de vorm uit gelamineerde platen en ontving de IF design award 2003 voor het resultaat. In het ontwerp is rekening gehouden met een gemakkelijke reiniging.
Een goede schoonmaak voorkomt dat de aanjager stofwolken door de ruimte verspreidt. De fabrikant brengt de Knockonwood dezer dagen op de markt. Vanaf 11 december is de radiator te zien het ‘huis van de toekomst’ Living Tomorrow nabij de Amsterdamse Arena en volgend jaar ook de vakbeurzen VSK en Bouw-RAI.
Voor elke verkochte radiator laat Jaga een nieuwe boom planten als compensatie voor het hout van de omkasting.