Isolerend buitenschrijnwerk
De energie-efficiëntie van je woning hangt sterk af van de U-waarde van de beglazing in je ramen. Een lagere U-waarde betekent minder warmteverlies. Zowel de isolatiewaarde (Uf) van de raamprofielen als die van het geheel van het buitenschrijnwerk (Uw), inclusief beglazing en profielen, spelen een cruciale rol. Een lagere waarde resulteert in een verminderd energieverbruik.In een Bijna-Energieneutrale (BEN) woning zijn de aanbevolen waarden:
- Ug-waarde van glas maximaal 1,1 W/m²K
- Uw-waarde van vensters (raamprofiel + beglazing) maximaal 1,50 W/m²K
Deze waarden worden bereikt door te kiezen voor hoogrendementsglas (dubbele of drievoudige beglazing) in combinatie met sterk isolerende raamprofielen.
Voor buitendeuren in een BEN-woning adviseert de overheid dat de Ud-waarde maximaal 2,00 W/m²K is.
Deze waarde kan worden bereikt door te kiezen voor sterk isolerende deurpanelen en -profielen.
Hout, aluminium, pvc of een combinatie?
Hoogrendementsglas met een Ug-waarde van 1,0 W/m²K isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Bij drievoudig glas met kryptonvulling kan de Ug-waarde dalen tot 0,8 W/m²K.De Uw-waarde van een venster varieert echter sterk, zelfs met hoogrendementsbeglazing, afhankelijk van de gebruikte profielen.Voor dennenhouten raamkaders met een diepte van 7 centimeter is de Uf-waarde 1,8 W/m²K. PVC-profielen variëren in Uf-waarde, maar standaard isolerende pvc-raamprofielen hebben een Uf-waarde van 1,2 tot 1,7 W/m²K. Dankzij nieuwe technieken, zoals structurele glasvezel in pvc-profielen, kunnen ze Uf-waarden bereiken vanaf 0,85 W/m²K zonder concessies te doen aan het slanke design. Aluminium raamprofielen moeten thermisch onderbroken zijn. Met geïntegreerde isolatiestrips en voorgemonteerd rubber in het kader halen ze tegenwoordig Uf-waarden lager dan 1 W/m²K, zelfs tot 0,96 W/m²K.
Aluminium en pvc kunnen naadloos gecombineerd worden zonder zichtbaar verschil, waardoor je de sterkte van aluminium en de budgetvriendelijkheid van pvc kunt benutten in verschillende ramen, allemaal met hetzelfde design en kleur.
Het oog wil ook wat
Ramen en deuren gaan verder dan hun functionele aspecten zoals lichtinval, isolatie en inbraakwerendheid. Ze dragen ook bij aan het esthetische karakter van je huis. De keuze voor het juiste raam- of deurontwerp is geen gemakkelijke opgave. Moet het raam vaststaand zijn of opendraaiend? Passen grijze aluminium ramen bij de stijl van je woning, of kies je eerder voor pvc met een houtstructuurfolie? Hoe zullen (schuif)deuren eruitzien in jouw specifieke setting? Welke kleuren vullen de stijl van je huis het beste aan?Gelukkig bieden online tools zoals de Winspirator van Deceuninck de mogelijkheid om ramen en deurprofielen te configureren in verschillende woonstijlen, waardoor je al vooraf een visueel beeld krijgt van hoe je keuzes harmoniëren met de stijl van je woning.
Een luchtdichte afwerking is cruciaal
Een luchtdichte afwerking rond ramen en deuren is cruciaal om energieverlies te voorkomen. Voor een perfecte afdichting van een raam moet er op drie niveaus worden gewerkt: een luchtdichte, damp-remmende afdichting aan de binnenkant, isolerend elastisch materiaal in het midden, en een weerbestendige, dampopen afdichting aan de buitenzijde.Aan de binnenkant wordt aanbevolen flexibele membranen te gebruiken om luchtlekken tussen pleisterwerk en raamkaders te vermijden. De betere membranen bieden hoge damp- en luchtdichtheid en beschermen tegen vochtdiffusie en condensatieschade.
Aan de buitenkant kunnen dampopen luchtdichte membranen gebruikt worden voor volle muren rond ramen. Deze moeten volvlaks verkleefd worden met luchtdichte, hybride, elastische lijmkits.
Ook vloeibare membranen zijn een optie voor binnen- en buitentoepassingen, waardoor de aansluitvoegen flexibel en naadloos worden afgedicht.
Intelligente vensterfolies zijn een innovatieve oplossing met variabele dampdoorlatendheid en vochtregulerende eigenschappen voor een droge aansluiting gedurende het hele jaar.
Bij de applicatie onderaan een raam, zoals bij een schuifraam, wordt het gebruik van epdm-slabben of vloeibare membranen aanbevolen.
Kies in elk geval voor kwalitatieve producten, bij voorkeur van een merk dat een compleet assortiment aanbiedt. Dat zorgt voor een professionele en goed op elkaar afgestemde luchtdichting, isolatie en bescherming tegen weersinvloeden.
Vraag je gratis BEN-bouwgids aan
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.