Zo hebben 4 op 10 bouwbedrijven nog niets gehoord of gelezen over de hemelwaterregels. Voor de PFAS-regels gaat het zelfs over 6 op 10 bouwbedrijven. "Nochtans brengen de nieuwe regels heel wat aanpassingen en veranderingen teweeg in de manier waarop ondernemers werken", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.
Bouwunie zet ook nog de komende weken alles op alles op haar leden te sensibiliseren. Ze verwacht dat ook de overheid nog een tandje bijsteekt in haar communicatie, want de tijd dringt. Vandaag geeft Bouwunie op de Matexpo-beurs alvast enkele infosessies over PFAS en de nieuwe hemelwaterverordening. Net als over afvalrichtlijnen, de omgevingsvergunning en het veilig graven rond de Fluvius leidingen. Nog uit de Bouwunie-enquête blijkt dat er nog een lange weg te gaan is om alle werven CO2-neutraal te maken. Slechts 1 op 10 is al volop bezig met de omschakeling.
CO2-neutrale werven zijn werven met elektrisch aangedreven werfmachines, met batterij gevoede generatoren in plaats van dieselgeneratoren, zuinigere verlichting en verwarming in de werfkeet, enzovoort. 1 op 10 is bezig met de omschakeling en 4 op 10 zijn dit aan het bekijken. Maar de helft van de infrastructuuraannemers en algemene aannemers is hier nog niet mee bezig. Vooral de hoge kostprijs speelt hen parten, net als de vrees dat de accu van de machines niet zal voldoen. Maar vaak gaat het ook over een gebrek aan kennis en ervaring.