Geiser, een unieke ESCO voor Quartier Bleu
De ‘Energy Service Company’ Geiser financiert en beheert in Hasselt het warmtenet onder de buurt Quartier Bleu. Dat warmtenet maakt gebruik van ondiepe geothermie om aan thermische energieopslag te doen. Vanaf een diepte van meer dan 10 meter is de temperatuur in de ondergrond stabiel gedurende het hele jaar. Op die plaats kan winterkoude worden bijgehouden om ze in de zomer naar boven te halen voor passieve koeling. Anderzijds kan ook de zomerwarmte worden opgeslagen in de ondergrond en vervolgens in de winter gebruikt worden om via een warmtepomp verwarming te leveren.Quartier Bleu - met meer dan 400 woningen en 22.500m2 retailruimte - is dus onafhankelijk van aardgas voor verwarming (inclusief warm sanitair water) en koeling.
De hogere investeringskost in een duurzaam warmtenet wordt door de eigenaars van de woningen en handelspanden terugbetaald dankzij de besparingen op energie. Via Geiser maken de eigenaars gebruik van ‘energy-as-a-service’, ze kopen als het ware verwarming en koeling als een dienst. Na 27 jaar zal het warmtenet afbetaald zijn en wordt de vereniging van mede-eigenaars (VME) van Quartier Bleu eigenaar van de energie-installatie. Een ESCO houdt dus rekening met de volledige kost over de volledige levensduur van gebouwen (TCO: Total Cost of Ownership).
Groene energie, stabiele energieprijs en comfort als troeven
Het warmtenet van Quartier Bleu is niet alleen een klimaatvriendelijk, maar ook een energiezuinig verwarmings- en koelingssysteem. De energiekost die een eigenaar maandelijks betaalt is stabiel en lager dan bij een gasaansluiting! Zo wint elke eigenaar 3 keer: hij heeft een hoger comfort omdat de woning of handelszaak ook (passief) kan gekoeld worden, betaalt een stabiele energieprijs en levert bovendien een positieve bijdrage aan het klimaat door een lagere CO2-uitstoot.Wat het warmtenet van Quartier Bleu bovendien uniek maakt, is de mix van gebouwen met een verschillende functie. De combinatie van appartementen en huizen (waarvoor voornamelijk warmte wordt gevraagd) met handelszaken (waarvoor voornamelijk koude wordt gevraagd) maakt de uitwisseling van energie tussen beide mogelijk. Dit betekent in praktijk dat het warmtenet niet altijd moet tussenkomen om aan de energievraag te voldoen, wat de energie-efficiëntie ten goede komt.