Nieuwbouw

Nieuwe thuis van de bouwsector opent feestelijk de deuren

Nieuwe thuis van de bouwsector opent feestelijk de deuren
Soms is een gebouw functioneel. Soms is het mooi. En soms, heel soms is het tegelijk een symbool, een instrument én een levend onderdeel van een strategie. We nodigen u uit om kennis te maken met de nieuwe thuis van de bouwsector.

Thuis van de bouwsector

Welkom op nr. 33! Welkom op de Bouwcampus, de thuis van de bouwsector maar ook van Confederatie Bouw Limburg, de Construction Academy en Constructiv. Daarnaast is de Bouwcampus ook een plaats waar innovatie, technologie en duurzaamheid de toekomst van de bouw zullen vormgeven. Hier staan de deuren open voor iedereen. Niet alleen voor leden-bouwbedrijven maar voor alle stakeholders: architecten, studiebureaus, kennisinstellingen,… Limburg had al langer nood aan een plaats waar innovatie en expertise gebundeld worden. Het project speelt dan ook in op deze nood aan een accommodatie waar de bouwsector zich permanent kan bijscholen. De Bouwcampus moet fungeren als magneet om innovatie aan te trekken in de bouwsector.

Eerst virtueel bouwen, dan op de werf

Het gebouw werd gerealiseerd door hoofdaannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek samen met HVC architecten, aannemersbedrijf Van de Kreeke, AEW en energieconsulent Geert De Bruyn.

Het gebouw werd volledig volgens de BIM bouwmethode gerealiseerd. Building Information Modelling omvat het proces om door middel van een 3D computermodel samen te werken aan een bouwwerk. Bouwen in BIM betekent twee keer bouwen: één keer virtueel en daarna in realiteit, op de werf. Zo loopt het bouwproces efficiënter. “Dat zijn geen loze beloftes gebleken,” vertelt Herman Verwimp, marketing en HR directeur en bestuurder van aannemersbedrijf Mathieu Gijbels. “De eerste steenlegging vierden we in januari vorig jaar en tegen het einde van het jaar stonden de verhuisdozen al binnen. Dankzij een goede voorbereiding en een succesvolle samenwerking met het sterk bouwteam, is de bouw snel gerealiseerd kunnen worden.”

Nieuwe thuis van de bouwsector opent feestelijk de deuren

Innovatieve technieken

Vanaf de eerste voorbereidingen beloofde de Bouwcampus een toonbeeld te worden van innovatie in de bouwsector. Niet alleen door de realisatie volgens de BIM bouwmethode, maar ook door het gebruik van 3D printing, drones, virtual reality en augmented reality doorheen het bouwtraject.

Ook na oplevering verdwijnt het innovatieve element niet uit de Bouwcampus. Zo liet Mathieu Gijbels voor de Confederatie Bouw Limburg een manier van permanente digitale rondleiding ontwikkelen. Aan de hand van Beacons die doorheen het gebouw binnen en buiten werden bevestigd en de ontwikkeling van een applicatie voor smartphone of tablets kan elke bezoeker een digitale rondleiding volgen doorheen het gebouw. “Toen de mensen van Gijbels met dit voorstel kwamen, waren we direct enthousiast” vertelt Chris Slaets gedelegeerd bestuurder en directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Het is een dynamische en interactieve manier om ons gebouw voor te stellen aan bezoekers. Dit past helemaal in Bouwcampus. Dat was knap Voorgedacht” lacht Chris Slaets.

Voor de ontwikkeling van deze applicatie, werd een geschikte partner gevonden in RiskMatrix uit Hasselt.

Co-financiering

Een doorgedreven transformatie van de bouwsector tot een sterke en competitieve bouw-milieu-energiecluster is enkel mogelijk wanneer verschillende partners over de hele waardeketen en domeinen samenwerken. “Wil de Limburgse bouwsector haar competitieve kwaliteiten ten volle uitspelen, is het belangrijk nieuwe bouwconcepten, materialen, technieken en samenwerkings-modellen te ontwikkelen en te implementeren. De sterke wisselwerking tussen de academische en professionele wereld, die vandaag op het Wetenschapspark wordt uitgebouwd, legt daarvoor een belangrijke basis. In combinatie met de financiering en de faciliterende rol van de overheid, geven ze de sector uitzicht op een beloftevolle toekomst. Vanuit de provincie werd daarom 600.000 euro voorzien voor de bouw en de inrichting van de Bouwcampus. Deze bedragen komen bovenop de 1 miljoen euro die via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt uitgetrokken voor de Construction Academy als expertisecentrum”, aldus gedeputeerde van Economie Erik Gerits.

We nemen je mee in het unieke verhaal van de Construction Academy met Beacons

Via de Beacon technologie is het de toegangspoort naar een wereld waarbinnen je kan ervaren wat Transformatie Bouw Limburg inhoudelijk te bieden heeft. Welke slimme ontwerpkeuzes werden er gemaakt en welke speciale technieken pasten we toe? Ontdek het op deze innovatieve manier!

Als je naar een gebouw kijkt, zie je enkel de fysieke entiteit. En niet alle informatie die gekoppeld is aan dat gebouw. Of toch? Stel je eens voor dat wanneer je door een gebouw wandelt, je kan zien wie bijvoorbeeld de tegels heeft geplaatst en dat je vervolgens de technische fiche van de tegel kan raadplegen. Een utopie? Niet in de Construction Academy van de Bouwcampus.

In elke ruimte, achter elke steen, raam of deur huist wel een verhaal. Een verhaal dat zelden voor bezoekers is weggelegd. Tenzij de bezoekers toevallig een rondleiding krijgen van één van de mensen die erbij waren tijdens het ontwerp en de realisatie van het gebouw. In de Bouwcampus is het tegenovergestelde waar. Elke bezoeker kan de Bouwcampus ervaren dankzij een digitale rondleiding aan de hand van een gratis te downloaden applicatie “Beleef Bouwcampus” voor smartphone of tablet, en Beacons die in het gebouw hangen die de toestellen detecteren.

Beacons. Een innovatieve manier om meer te weten te komen over het gebouw, de bouwcomponenten en de duurzame technieken die geïntegreerd werden. Confederatie Bouw Limburg bekommert zich al vele decennia om al wat reilt en zeilt in en rond de bouwsector in haar regio. Kennis, innovatie, toekomst. Dat is waar Confederatie Bouw Limburg voor staat en wat ze uitdraagt in haar activiteiten en opleidingen.