Het Energierenovatieprogramma van de Vlaamse Overheid zegt dat alle huurwoningen - bijna één op de vijf woningen in Vlaanderen - vanaf januari 2020 moeten beschikken over zowel dubbele beglazing als dakisolatie en rookmelders. Bovendien wil de nieuwe vastgoedwetgeving alle verouderde verwarmingsketels bannen uit de Vlaamse woningen. Voldoet het pand tegen de jaarwisseling niet aan al deze strenge energienormen, dan wordt de huurwoning onverhuurbaar verklaard.
Tienduizenden euro’s
Maar veel verhuurders huiveren bij de gedachte aan renoveren, zo blijkt. Niet alleen kampen dakwerkers met overvolle orderboekjes, ook de renovatiekosten kunnen al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Stel dat een verhuurder voor 50.000 euro renoveert, stijgt de marktwaarde van het pand niet evenredig met 50.000 euro, klinkt het. Bovendien stijgen de huuropbrengsten evenmin evenredig met de gedane kosten.Volgens de vastgoedexpert blijft het voor de verhuurder dan ook enkel interessant als de woning voor een lange periode wordt aangehouden. Alleen zo kunnen gedane investeringen gespreid worden.
Vastgoedexpert Heylen Vastgoed - één van de grootste vastgoedmakelaars van de provincie Antwerpen - ziet nu al dat meer en meer verhuurders hun woning liever verkopen dan ze te renoveren. Als een verhuurder nu verkoopt aan de marktwaarde, dus geen renovatiekosten inbegrepen, kan hij opnieuw investeren in een ander pand. De nieuwe eigenaar-bewoner daarentegen kan het pand aan een correcte prijs kopen.
De afgelopen maanden kreeg Heylen Vastgoed opmerkelijk meer verhuurders over de vloer die hun woning willen verkopen om die reden. Zij verwachten dan ook dat het aanbod aan oudere panden in Vlaanderen de komende maanden flink zal toenemen.