In de Nijmeegse wijk Waalsprong zullen rond de 1.300 woningen warmte ontvangen via een hybride warmtenetwerk. In het netwerk wordt warmte gepompt die afkomstig is van de afvalverbrandingsfabriek ARN. De woningen moeten nog worden gebouwd.
Aannemer Dura Vermeer noemt de woninggebonden installatie uniek. De microwarmtepomp verwarmt het tapwater en de ruimte. Tevens wordt de woning door de pomp in beperkte mate voorzien van koeling. De pomp wordt gehuisvest in een buffervat in de woning. Eerst wordt het water voorverwarmd door het warmtenet. Dat gebeurt tot 35 graden. Vervolgens wordt de temperatuur door de pomp opgevoerd naar 60 tot 65 graden. TNO heeft het systeem inmiddels getest en goedgekeurd. Het systeem is ontworpen door ingenieursbureau BuildDesk.
De gemeente Nijmegen wil de pomp inzetten om zijn klimaatdoelstellingen te realiseren. Dankzij de pomp wordt de uitstoot van CO2 gereduceerd met 70%, vergeleken met verwarming via een hr-ketel. De aanbesteding voor het ontwerp en aanleg van de hoofdtransportleiding, hulpwarmtecentrale en andere wijkdistributienetten moet nog plaatsvinden.
Gebaseerd op: Cobouw
Verwarming & Sanitair
Nijmeegse woningen ontvangen warmte via hybride netwerk
-
- Bron: © Profnews 2010
- 30 augustus 2010
Meer over Verwarming & Sanitair
Nieuwbouw leidt evolutie naar goedkopere en duurzame verwarming
21 februari 2025Wil jij ook naar ISH? Vraag nu jouw gratis toegangstickets aan!
20 februari 2025Voordeel van een airco in je huis
20 februari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam