In Vlaanderen liggen momenteel nog 5.500 bouwpercelen in een overstromingsgebied, dat blijkt uit de gewijzigde kaarten met risicogebieden. Dat is een afname van 50% ten opzichte van een vorige versies van deze kaarten, toen er nog ruim 11.000 bouwgronden in een overstromingsgebied lagen. Deze zijn onlangs hertekend. De drastische inperking van de overstromingsgebieden is mogelijk door diverse ingrepen in de waterhuishouding in Vlaanderen.
"Op basis van wat de voorbije 10 jaar gebeurd is, kijken we wat de concrete lokale situatie is. Ondertussen zijn er ook heel wat bijkomende investeringen gebeurd, zoals in wachtbekkens. Op een aantal plaatsen is het risico op overstromingen enorm afgenomen en op basis daarvan zijn de modellen bijgesteld", verduidelijkt Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V).
De kaarten zijn nodig vanwege de federale wetgeving. Er is namelijk een gevolg voor de verzekerbaarheid van de woningen. Verzekeraars mogen eigenaars van woningen in risicozones weigeren. Dit alles betekent niet dat er op de betrokken percelen niet meer mag worden gebouwd. Alleen gebeurt dat best waterproof, bijvoorbeeld op palen.
In totaal zijn in het Vlaams Gewest nu 22.540 hectare afgebakend als risicozone, of 1,67 procent van de totale oppervlakte.
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Gemeente Eindhoven wil Brainport Industries Campus kopen
23 januari 2025Nieuwe innovatieve app voor beheer van vastgoeddocumenten
22 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam