Het voorbije jaar heeft het kabinet Laruelle en de Orde hard werk geleverd om de nieuwe vennootschapswetgeving voor architecten in een definitieve vorm te gieten. Hierdoor zal de architect zijn persoonlijke aansprakelijkheid kunnen inbedden door de oprichting van een vennootschap. Het architectenpubliek wacht ondertussen geduldig op de uitvoeringsbesluiten van de verplichte verzekering die momenteel door het kabinet Laruelle worden voorbereid. Eind dit jaar verwacht men de inwerkingtreding.
Bij de oprichting van een architectenvennootschap is er een belangrijke en terechte rol weggelegd voor de Orde van Architecten. Er moet worden nagegaan of de statuten conform de deontologie van het beroep werden opgesteld. NAV, de grootste Vlaamse architectenorganisatie, vreest dat er bij de Orde nog belangrijk huiswerk ligt te wachten om efficiënt in te spelen op deze nieuwe wetgeving. NAV roept dan ook op om dit onderwerp prioritair te behandelen, want bijna 2.500 Belgische architecten hebben de intentie om in de komende maanden een vennootschap op te richten. Een gelijkaardig aantal zal zijn bestaande vennootschap onder de loep nemen.
Bij het architectenpubliek is er een zeer grote interesse voor deze wetgeving. Een enquête van NAV in juni van dit jaar, geeft aan dat van de architecten die geen vennootschap hebben (53% van de architecten) ongeveer de helft van plan is om in de volgende maanden/jaar een vennootschap op te richten. Concreet gaat het hier over 2.500 architecten. De helft van de bestaande vennootschappen zal eveneens zijn structuur grondig onder de loep nemen om zich te schikken naar de nieuwe wetgeving.
Vooraleer de vennootschap van start kan gaan moet men zijn statuten voorleggen aan de provinciale raden van de Orde van Architecten. De Orde kijkt dan onder andere na of het maatschappelijk doel niet tegenstrijdig is met de deontologie van het beroep. NAV detecteert hier verschillende problemen. Eerst en vooral is er bij de Orde onduidelijkheid wat de richtlijnen zullen zijn in functie van deze nieuwe wetgeving. Dit betekent concreet dat geen enkele architect zich nu reeds kan voorbereiden. NAV vindt dit vreemd, aangezien de wetgevende teksten nu al verschillende maanden bekend zijn.
NAV is bovendien vragende partij om model richtlijnen ter beschikking te stellen van het architectenkorps. Het ontbreken van richtlijnen is één facet. NAV vreest verder ook dat de richtlijnen strenger zullen zijn dan de wetgeving Laruelle, waardoor de voordelen volledig teniet zullen worden gedaan.
NAV ziet ook logistieke problemen. De provinciale Ordes zijn momenteel niet uitgerust om een dergelijke hoeveelheid aanvragen efficiënt te behandelen. Daarom voorspelt NAV een administratieve chaos en vraagt zij om een gestructureerde aanpak. Enkel probleemaanvragen moeten door de werkgroepen behandeld worden. Het grootste deel kan afgehandeld worden door de administratieve staf, die volgens NAV hopelijk versterkt zal worden.
Een ander groot vraagteken is de wijze waarop een vennootschap budgettair zal ingeschreven worden bij de Orde van Architecten. Gezien de Orde haar budgettering voor 2007 momenteel aan het opstellen is, rijst de vraag hoe men de bijdragebepalingen voor de vennootschappen, vennoten en gewone zelfstandige architecten zal bepalen zonder een gepast referentiekader, waaruit men gegevens zou kunnen extrapoleren. Als men aan de vennootschap een volwaardige bijdrage vraagt, dan kan men zich terecht afvragen of de bijdrages van de verschillende vennoten (die ook ingeschreven moeten worden) niet naar beneden toe moeten worden aangepast.
NAV wil constructief meewerken om snel tot de nodige oplossingen te komen.
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam