De helft van de woningeigenaren vindt zonnepanelen interessant voor de eigen woning. Maar er is echter ook nog niet bekend met de financiële (terugverdientijd, subsidies) en juridische (vergunningen) aspecten rondom zonne-energie. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy, in samenwerking met UNETO-VNI.
Financiële motieven geven doorslag
Installateurs beginnen de laatste tijd steeds meer te merken van de toegenomen interesse bij de consument voor het zelf opwekken van zonne-energie. Financiële motieven bepalen in grote mate de interesse van consumenten, en dan vooral bij woningeigenaren. Zij merken namelijk sneller en directer de financiële gevolgen dan huurders. De interesse van woningeigenaren komt vooral door de mogelijkheden om energiekosten te besparen (79%). Bovendien verwacht ruim een vijfde van de geïnteresseerden dat plaatsing van zonnepanelen een waardestijging van de woning zal opleveren (21%). Indien woningeigenaren zonnepanelen niet interessant vinden, komt dit ook door financiële motieven als een lange terugverdientijd (58%) en een te hoge aanschafprijs (46%). Opvallend is dat ook 22% esthetische bewaren heeft. Zij vinden zonnepanelen simpelweg niet mooi staan op hun woning.
Nog veel onduidelijkheid
Er is nog wel veel onduidelijkheid omtrent zonne-energie. Zo wordt de terugverdientijd gemiddeld ingeschat op 11 jaar terwijl deze tegenwoordig al een stuk lager kan zijn. Ook over de mogelijkheden van subsidies en de benodigde vergunningen tasten veel consumenten in het duister. Zo heeft ruim de helft van de ondervraagden (53%) geen idee of men wel of niet in aanmerking komt voor een subsidieregeling om zonnepanelen te (laten) plaatsen op de woning. Daarnaast is hier in de meeste gevallen in Nederland geen vergunning voor nodig. Toch is het aandeel consumenten dat denkt dat er altijd een vergunning nodig is groter dan de groep die weet dat er meestal geen vergunning nodig is (31% versus 22%; de resterende 47% weet het niet).
Vernieuwende initiatieven bieden kansen
Steeds meer consumenten nemen het initiatief om gezamenlijk met meerdere buurtbewoners te investeren in zonnepanelen. Per 1 juli 2013 kunnen opwekkers van lokale duurzame energie hun verbruik onbeperkt salderen met hun eigen productie (i.p.v. een grens van 5.000 kWh). Ook heeft het ministerie van Economische Zaken een fiscale stimulans aangekondigd voor energie die via kleinschalige initiatieven (zoals bewonersverenigingen en coöperaties) wordt opgewekt. Dergelijke initiatieven om middels een bewonersvereniging of coöperatie te participeren in de opwekking van zonne-energie is een interessante optie voor veel consumenten in ons onderzoek (39%). Ook de mogelijkheid om de eigen panelen op een ander dak te plaatsen als het dak van de eigen woning niet geschikt is, vindt men interessant (26%).
UNETO-VNI vreest banenverlies door importheffing
Mogelijk besluit de Europese Unie tot een importheffing op Chinese zonnepanelen en aanverwante producten. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, vreest dat hierdoor duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan. Volgens voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI komt een importheffing op Chinese zonnepanelen op een zeer ongelukkig moment. Siertsema: "Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd veel extra werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw". UNETO-VNI verwacht echter dat aan de marktgroei een einde komt als de Europese Unie een importheffing instelt. Een heffing leidt tot hogere prijzen waardoor de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt. Zoals uit ons onderzoek blijkt wijzen woningbezitters die twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen daarbij op de lange terugverdientijd en de te hoge aanschafprijs. Siertsema: "Dankzij de beschikbaarheid van Chinese zonnepanelen daalt de prijs echter al jaren en is de terugverdientijd teruggebracht tot 6 à 7 jaar. Een importheffing werpt ons weer jaren terug in de tijd. De terugverdientijd gaat hierdoor omhoog, terwijl we net op het punt staan om grid parity te bereiken, het punt waarop stroom uit zonnepanelen dezelfde prijs heeft als stroom uit het stopcontact".
Duurzaam Bouwen
Nog veel onduidelijkheid over Zonnepanelen
- Bron: USP Marketing Consultancy
- 28 mei 2013
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam