Architectuur

Nominaties Gouden Piramide 2016 bekend

Een jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft vijf nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Piramide 2016. De Gouden Piramide is de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Zestig opdrachtgevers zonden een project in. Het onderwerp van dit jaar is architectuur. De genomineerde opdrachtgevers zijn:

CONO Kaasmakers met kaasmakerij De Tijd, Westbeemster

CONO is een coöperatie van 475 veehouders in Noord-Holland en al ruim honderd jaar gevestigd in de Beemster, een Unesco-werelderfgoed. De historische en hedendaagse band met deze polder was aanleiding om de uitbreiding van de kaasmakerij op de bestaande locatie te realiseren. Dat stelde hoge eisen aan de architectuur, die geen afbreuk mocht doen aan de cultuurhistorische waarde van het landschap. CONO heeft uitzonderlijke inspanningen geleverd om te komen tot een gebouw dat het werelderfgoed levend houdt.

Kaasmakerij De Tijd. Foto Luuk Kramer
Kaasmakerij De Tijd. Foto Luuk Kramer

Consortium DeFlat met Kleiburg, Amsterdam

Toen woningcorporatie Rochdale haar Bijlmerflat Kleiburg voor één euro te koop aanbood, kwam een consortium van drie zelfstandige ondernemers plus KondorWessels Vastgoed met het voorstel voor een klusflat. Kopers knappen hun appartement zelf op. Het consortium nam de verantwoordelijkheid voor de gezamenlijke ruimtes, bood opties aan voor de verbouwing van de woningen en stelde een kluscoördinator aan. Dankzij de creatieve aanpak is de honingraatflat niet alleen behouden gebleven, maar gaat er zelfs een nieuwe impuls voor de buurt van uit.

Kleiburg aanzicht gevel noord. Foto Marcel van der Burg
Kleiburg aanzicht gevel noord. Foto Marcel van der Burg

Provast met de Markthal, Rotterdam

Het initiatief voor een overdekte markthal bij de bestaande warenmarkt op de Binnenrotte kwam van de gemeente Rotterdam. Projectontwikkelaar Provast won de ontwikkelingscompetitie met een grensverleggend ontwerp dat de overdekte markt integreert met 226 appartementen, een supermarkt en een parkeergarage. Het bedrijf wist het project, ondanks de risico’s, ongeschonden door de vastgoedcrisis te loodsen. De Markthal blijkt een architectonisch fenomeen waarvoor toeristen naar Rotterdam komen, maar dat evengoed in trek is bij Rotterdammers zelf.

De Markthal. Foto Ossip van Duivenbode
De Markthal. Foto Ossip van Duivenbode

Stichting TROM met De Hallen Amsterdam

Een gelegenheidscoalitie van gebruikers, de buurt, private investeerders en een bank transformeerde een voormalige tramremise tot een centrum voor cultuur, media en ambachten. Mede dankzij de voetgangerspassage, waar geregeld markten worden georganiseerd, en de foodcourt heeft het complex de buurt nieuw leven ingeblazen. De stichting TROM verwierf het complex na een gemeentelijke selectieprocedure, voerde de herontwikkeling uit en doet nu het beheer. Een van de sleutels voor het succes was de directe betrokkenheid van de buurt.

De Hallen Amsterdam. Foto Hans Kuiper
De Hallen Amsterdam. Foto Hans Kuiper

Stichting Xenia met Xenia hospice voor jonge mensen, Leiden

Xenia is het eerste hospice voor jongeren en jongvolwassenen (16-40 jaar) in Nederland en staat in de oude binnenstad van Leiden. De initiatiefnemer ontdekte na een persoonlijke ervaring dat er behoefte aan zo’n instelling bestond. Zij besloot vanuit haar kennis als kinderverpleegkundige het hospice zelf te ontwikkelen, en richtte daarvoor de stichting Xenia op. De stichting werkt samen met onder meer studentenhuisvester DUWO en de ‘Vrienden van Xenia’, die financiële middelen voor de inrichting en de exploitatie doneert.

Xenia hospice. Foto Eelk Colmjon
Xenia hospice. Foto Eelk Colmjon