Duurzaam Bouwen

Nominaties Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen bekend

Nominaties Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen bekend
De eerste drie genomineerden voor de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen zijn op dinsdag 23 april 2013 bekendgemaakt. Uit alle inzendingen zijn Arte, Bribus en Reinaerdt door de jury verkozen tot kanshebbers op de prijs die in november 2013 voor de eerste keer zal worden uitgereikt. Deze drie bedrijven hebben zich met hun innovatieve producten volgens de jury het meest onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. In november krijgen ze alle drie de mogelijkheid om in een korte presentatie toe te lichten waarom juist hun product in aanmerking zou moeten komen voor de Nationale Innovatie en Duurszaamheidsprijs Wonen. De aanwezigen zullen vervolgens hun stem uitbrengen, waarna de winnaar direct bekend zal worden gemaakt.

Arte
Arte is in 1995 in Helmond begonnen als producent van granieten keukenbladen. Inmiddels zijn de bedrijfsactiviteiten uitgebreid met meer materialen en toepassingen voor in de keuken, maar ook in het sanitair. De reden van de nominatie van Arte is tweeledig. Ten eerste de productie van Arte Eco, een materiaal dat voor 75% uit gerecyclede materialen bestaat met als bindmiddel hars uit maïsolie. Ten tweede de ontwikkeling van Arte Modulus, systeemwanden waarmee in een zeer korte tijd een ruimte te renoveren is. Deze wanden zijn ook weer leverbaar in Arte Eco.

Bribus
Het in Dinxperlo gevestigde Bribus is een Nederlandse fabrikant van kwaliteitskeukens. Bribus is genomineerd voor zijn Bribus Ecolijn. Bij de productie van deze keukenlijn wordt onder andere gebruik gemaakt van ecologisch verbouwde snelgroeiende eenjarige gewassen zoals maïs en riet. Dit nieuwe materiaal lijkt op spaanplaat, is net zo stevig, maar vele malen lichter. Bovendien zijn de keukenonderdelen volledig te recyclen. Zowel in productie als vervoer is de Bribus Ecolijn minder belastend voor het milieu.

Reinaerdt
Deurenfabrikant Reinaerdt uit Haaksbergen nam eind vorig jaar een resoluut besluit om van tropisch hardhout over te stappen naar bamboe als grondstof voor hun deuren en kozijnen. Bamboe is een grassoort die verhout en razendsnel groeit, zo’n 30 tot 50 cm per dag. Daardoor kunnen in een volwassen plantage elk jaar de vijf jaar oude stammen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De houtachtige stammen van bamboe voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen en gebruikseisen voor deuren als het tropisch hardhout dat voorheen gebruikt werd. Jarenlang onderzoek en vele testen zijn hieraan vooraf gegaan.

Initiatief
De Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen is in het leven geroepen door het Voorlichtingsburo Wonen, een initiatief van de Vereniging Comfortabel Wonen. Het doel van deze prijs is om fabrikanten in de interieur-/afbouwbranche extra te stimuleren zich te onderscheiden op dit zeer belangrijke thema. Bedrijven kunnen zowel zichzelf als andere bedrijven voordragen om in aanmerking te komen voor deze prijs.

Op de foto: De genomineerden ontvingen een blijvende herinnering.
Van links naar rechts: Rob ter Woerds en Paul Leusink van Reinaerdt, Hugo van Osch van Arte en Ton ten Bokum van Bribus.