Duurzaam Bouwen

Nood aan structurele energiebesparing

Voor de start van de campagne Energiejacht demonstreerde Bond Beter Leefmilieu (BBL) hoe je energie kunt besparen in huis. Onder het moto meten is weten, passeerden verschillende toestellen de revue. Op 1 december start BBL met het structureel verlagen van het energieverbruik van de deelnemers aan Energiejacht. Dit doen we in groep en aan de hand van inzicht in verbruik, besparingstips en persoonlijke begeleiding.

Energiebesparing start met inzicht in verbruik. Dat doen de deelnemers door hun meterstanden van gas, elektriciteit en water te registreren op www.energiejacht.be. Daarnaast bezorgt BBL wekelijks tips om het energieverbruik te beperken zonder aan comfort in te boeten.

Elektrische bijverwarming

Tijdens de demonstratie toonde Bond Beter Leefmilieu hoeveel impact elektrische bijverwarming heeft op het energieverbruik. “53% van de Belgische gezinnen heeft een elektrische (bij)verwarming en ruim de helft van die mensen is bereid om het gebruik hiervan te verminderen of het toestel helemaal uit te schakelen tijdens de piekuren. Samen zou dat, zo blijkt uit een studie van 3E, een aanzienlijke besparing van 300MW op de piekvraag kunnen opleveren,” vertelt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

Falend energiebeleid

“Het gebrek aan energiebeleid de afgelopen jaren, verplicht de politici nu om burgers te smeken om hun toestellen uit te zetten tussen 5 en 8 uur ‘s avonds, omdat ze zelf een zootje hebben gemaakt van het energiebeleid. Dat is triest. Het is bijzonder jammer dat onze politici de kans niet aangrijpen om ons hoge energieverbruik blijvend te doen dalen. Zo zouden particulieren en bedrijven bijvoorbeeld moeten aangezet worden om elektrische verwarming te vervangen of efficiëntere verlichting en huishoudtoestellen te plaatsen. Ook de overheid zelf zou deze gelegenheid moeten aangrijpen om haar eigen elektriciteitsverbruik aan te pakken. Het helpt niet alleen de bevoorradingszekerheid vooruit. Structurele energiebesparing is ook broodnodig in de strijd tegen de klimaatverandering en het is de enige manier om onze -stijgende- energiefactuur betaalbaar te houden,” vult Sara Van Dyck verder aan.

Meer dan piekverbruik reduceren

Energiejacht geeft alvast het goede voorbeeld en helpt zijn deelnemers om het verbruik structureel en op lange termijn te verminderen, bijvoorbeeld door te kiezen voor energiezuinige verlichting. Dat je op die manier energie kunt besparen zonder aan comfort in te boeten bewijst BBL al jaren. Vorig jaar bespaarden de deelnemers zo gemiddeld 11,54 % energie of zo’n 260 euro.

Hoe werkt energiejacht?

Meedoen is eenvoudig. Deelnemers schrijven zich volledig gratis in via de website www.energiejacht.be. De online rekentool berekent automatisch je besparing ten opzichte van je verbruik van vorig jaar. Zo kun je bijsturen waar nodig.

In de deelnemende gemeenten – meer dan 50 over heel Vlaanderen - kunnen energiejagers zich van 1 december tot 31 maart groeperen. Dan krijgen ze ondersteuning van een energiemeester die bijeenkomsten organiseert om ervaringen en tips uit te wisselen. Uit de resultaten van vorig jaar blijkt dat het gemiddelde resultaat voor mensen die in groep jagen, hoger ligt dan bij individuele jagers. Werken in groep blijft dus nog altijd een belangrijke motiverende factor.