Bedrijfsnieuws

Norbord Genk neemt plaats aan de rondetafel

Op dinsdag 28 april was C-Mine in Genk plaats van afspraak voor ketenactoren, publieke instanties en experts die er deelnamen aan twee co-creatiesessies. Doel: een groeiplatform bieden voor concrete, circulaire business cases in de regio Genk. Voor Norbord namen Guido Debois en Evert Vercauteren deel aan de respectieve rondetafels.

Ontwikkeling van een lokaal CO2-netwerk in Genk-Zuid

Meer en meer wordt onderzoek gedaan naar het opvangen, bewaren, transporteren en recycleren van koolstofdioxide. Doel hiervan is het beperken van de emissies én het opnieuw hoogwaardig inzetten van de koolstofdioxide. Een Europese studie toonde aan dat er op dit vlak bijzondere opportuniteiten bestaan in Genk-Zuid. Recmix, gevestigd langs de Henry Fordlaan in Genk, is producent van bouwmaterialen en gebruikt daarbij CO2. In de onmiddellijke omgeving zijn producenten Nitto (kleefbanden), Aperam (roestvast staal) en Norbord (SterlingOSB-Zero®) potentiële aanbieders. Een potentieel economisch haalbare case dus, waarover tijdens de co-creatiesessie actief werd gebrainstormd.

Deelnemers van de vier betrokken ondernemingen, samen met vertegenwoordigers van Avans hogeschool, POM Limburg en Stad Genk, bespraken de technische haalbaarheid en focusten op de contextuele, kritische succesvoorwaarden om te kunnen komen tot een economisch haalbare business case. Na de brainstromsessie en de feedback uit de tafelronde zal er worden nagegaan of deze case kan worden opgenomen voor verder onderzoek..

Sluiten van kringlopen: hout

Houtafval wordt vandaag vaak afzonderlijk opgehaald en gesorteerd. Het zuivere houtafval type A is van dusdanig hoogwaardige kwaliteit dat het opnieuw kan worden ingezet als grondstof. Norbord, gevestigd aan de Eikelaarstraat in Genk, dient zich hier aan als potentiële afnemer van het recyclagehout, om het in de toekomst in te zetten (in beperkte mate) als vervanging van de huidige grondstofbij de productie van OSB-platen. De nabijheid van consolidatiepunten van recyclagehout in de regio, zou kunnen leiden tot de realisatie van een tweede circulaire business case.

Aan deze co-creatiesessie werd deelgenomen door Norbord, Sita, Gielen Recycling, Polyvision, Ikea en OVAM. De criteria op vlak van kwaliteit en logistieke vereisten waaraan de houtleveranciers moeten voldoen, werden bepaald. Daarnaast werden de contextuele, kritische succesvoorwaarden geïdentificeerd voor de productie en vermarkting van de gerecycleerde OSB-platen. Ook deze sessie werd beëindigd met het opstellen van een vervolgplan.

Guido Debois, HSE Manager bij Norbord Genk, was na afloop tevreden over de gevoerde gesprekken: “Dit forum heeft ons toegelaten om samen met alle betrokken shareholders naar mogelijkheden te zoeken waarbij ‘out of the box’ wordt gedacht bij het hergebruik van grondstoffen. Voor een bedrijf als Norbord, waar men steeds op zoek is naar innovatieve productiemethodes en dit voor zowel grondstof, product alsook reststromen, is dit een ware must.”