Onder meer onder druk van Europa evolueren we steeds sneller naar steeds zuiniger gebouwen. Bent u mee of riskeert u achterop te hinken? Dat kunt u op 27 maart aftoetsen op het Energiecongres van de VCB. Het heeft al voor de zesde keer plaats en geeft deze keer het woord aan de voorlopers. Zij zijn bezig met het formuleren van antwoorden op de uitdagingen. We geven enkele voorbeelden:
- Technisch. Met welke technieken kunnen we energieneutraal bouwen? Hoe beheersen we de nieuwe technische complicaties?
- Juridisch. Welke risico's creëert de nieuwe regelgeving voor aannemers en ontwerpers?
- Verzekering. Kan een aannemer zich beschermen tegen het risico dat een gewenst E-peil of een veronderstelde luchtdichtheid niet gehaald wordt?
- Kostprijs. Bestaan er oplossingen die energieneutraliteit betaalbaar houden?
- Materialen en systemen. Wat bestaat er om energieneutraal te bouwen? Welke behoeften zijn er nog, en is een oplossing in zicht?
- Organisatie. Met welke structuur kan een energieneutraal project het beste aangepakt worden? Met een bouwteam? Een hoofdaannemer die alles controleert? Door de werken in percelen te verdelen?
Vooruitstrevend
De voorloper die aan het woord komen op het Energiecongres, tillen het bouwproces naar een nieuw, hoger niveau. Maar hun vooruitstrevende, inspirerende bouwprojecten zijn alleen mogelijk dankzij innoverende materialen en systemen. Er zijn verschillende momenten gepland waarop de deelnemers een groot en divers aantal professionals op dit gebied kunnen ontmoeten. Op de stands kunnen ze meer te weten komen over de materiaalkeuzes die essentieel kunnen zijn om ook in de toekomst de energievereisten op de best mogelijke manier te halen.Visie
Het sterke punt van het Energiecongres van de VCB is dat het verschillende invalshoeken samenbrengt. Ook nu zal er een globale visie ontstaan uit de wisselwerking tussen aannemers, studiebureaus, fabrikanten, architecten, beleidsmensen en andere stakeholders.Programma op 27 maart
14.30 u.: Onthaal, bezoek aan de stands.15.00 u.: Inleiding door moderator Pascale Naessens, gevolgd door een welkomstwoord van Chrisophe Maes (voorzitter VCB) en Marc Dillen (directeur-generaal VCB). Luc Peeters (administrateur-generaal VEA) schets de regelgeving die op ons afkomt, en Pedro Pattijn (Ingenium) beschrijft de uitdagingen en oplossingen voor nulenergie-bouwen.
16.00 u.: Start van de drie gelijktijdige workshops. De moderatoren zijn Toon Possemiers (Cenergie), Stijn De Roo (3E) en prof. Wim Boydens (Studiebureau Boydens). De onderwerpen zijn renovatie, nieuwe woningen en nieuwe niet-woongebouwen.
17.45 u.: Pauze.
18.00 u.: Plenaire afsluiter met presentatie van de resultaten van de workshops, gevolgd door een panelgesprek met experts, aannemers, architecten en juristen.
Slotspreker Servais Verherstraeten - Staatssecretaris voor Staatshervorming, voor de Regie der Gebouwen en voor Duurzame Ontwikkeling
19.00 u.: Netwerkmoment met een hapje en een drankje.
Inschrijven? Leden betalen € 45 exclusief btw, niet-leden € 95. Technopolis ligt aan de Technologielaan in 2800 Mechelen.