Zwembaden en (zwem)vijvers

Nuttige tips voor de aanleg van een zwembad (fotospecial)

Wie van zwemmen houdt, kan overwegen een eigen zwembad in de tuin aan te leggen. Een zwembad is een echt luxeproduct. Vooraleer men overgaat tot de aanschaf van een zwembad, zul je een aantal belangrijke overwegingen moeten maken: Heb ik voldoende plaats voor een zwembad en wat wil ik er aan uitgeven? Waar kan ik het zwembad het best plaatsen? Zal ik er genoeg plezier aan beleven? In het volgende artikel zullen wij u enkele nuttige tips geven waar u zeker aan moet denken.

Welk soort zwembad past bij u en uw budget?

Zwembaden zijn er en vele soorten en maten. Opblaasbare baden, opbouwzwembaden, inbouwzwembaden met en zonder overkapping en binnenzwembaden. Vanzelfsprekend zijn de laatste baden het meest kostbaar. Een zwembad van degelijke kwaliteit en enige omvang kost al gauw 50.000 euro. Daarnaast heeft u nog vaste kosten voor de verwarming en het onderhoud.
Geen paniek, de goedkoopste zwembaden kosten ergens tussen de 1.000 en 10.000 euro. Een bouwpakket van een zwembad met een afmeting van 4 bij 8 meter kost ongeveer 9.000 euro. Hierbij giet u zelf beton in een constructie. Ook hierbij moet u met vaste kosten rekening houden voor onderhoud en verwarming.

Een prefab zwembad kost tussen de 10.000 en 35.000 euro. Deze baden kunnen worden ingegraven of op een vlakke bodem worden geplaatst. De meest luxe baden zijn betonnen zwembaden. De omvang varieert net zoals de prijs. Tussen de 25.000 en 60.000 euro kost een mooi betonnen zwembad.

Zwembaden met trap

Een trap geeft uw zwembad niet alleen meer cachet, maar biedt ook meer comfort. Vooral voor kinderen is het water via een trap een stuk toegankelijker. En ook daarin zijn variaties genoeg. Romeinse trap - een halve cirkel aan een zijde - als uitbouw of in de rechthoek zelf, een rechte trap, trapeziumvormige trap, hoektrap, u zegt het maar.

Verwarming

Als u gaat zwemmen, wilt u natuurlijk een aangenaam warm bad. Uw zwembad verwarmen hoeft niet duur te zijn wanneer u zonnecollectoren, een warmtepomp of een warmtewisselaar gebruikt. Zonnecollectoren werken volgens een eenvoudig principe waarmee nagenoeg niets kan misgaan. Als er voldoende zon is wordt het zwembadwater door de collectoren gepompt. Het water komt verwarmd terug in het zwembad. De collectoren zijn eenvoudig van constructie en kunnen nagenoeg op elke maat worden geleverd. Na zonnecollectoren zijn warmtepompen de goedkoopste manier om een zwembad te verwarmen. Een hittepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte te ontrekken aan de buitenlucht en deze af te geven aan het water. Zelf genereren ze dus geen warmte. Warmtewisselaars kunnen ingebouwd worden in een zwembadfiltratie circuit. Een verwarmingsketel op stookolie of gas wordt dan gebruikt om het water van het zwembad op te warmen.

Onderhoud

Zwembaden zijn er voor uw plezier. Het is belangrijk om regelmatig aandacht te schenken aan het zwembad onderhoud. Het bad blijft dan niet alleen langer mooi, maar het behoudt ook z'n waarde.
Maak het bad op gezette tijden schoon, controleer regelmatig de kwaliteit van het water en laat de filterinstallatie dagelijks draaien, ook wanneer er niet gezwommen wordt. Om bladeren uit het water te halen is een schepnet handig. Voor het fijnere (stof)werk is een bodemzuiger ideaal. Er zijn automatische bodemzuigers die hun werk geheel geruisloos doen; bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je ’s ochtends direct een frisse duik kunt nemen! Als deze onderhoudswerkzaamheden te lang worden verwaarloosd, kost het daarna dubbel zoveel moeite om alles weer goed op peil te krijgen.

Winter

In de winter moet het zwembad 'winterklaar' staan. Hiermee voorkom je schade aan het bad. Als de temperatuur onder de 12 graden ligt, groeien er geen algen meer, en blijft het water dus helder, ook al draait de pomp niet meer en voeg je geen chloor meer toe aan het water. Bij een verwarmd zwembad kun je het bad rond 15 oktober winterklaar maken. Het waterniveau wordt naar beneden gebracht en de pompen en filters worden buiten werking gezet. Maak het zwembad schoon (waterlijn, skimmermandjes, wanden en bodem). De filter dient een dag op voorhand ontkalkt te worden en de pH van het water wordt tussen de 7.0 en 7.4 gebracht. Meestal wordt er nog een overwinteringsproduct aan het water toegevoegd om de kwaliteit te behouden.

Overdekken van het buitenbad

Om volop en altijd te kunnen blijven genieten van uw fraaie zwembad is een zwembadoverkapping noodzakelijk. Terwijl de sneeuw de aarde wit kleurt, gaat u gewoon door met zwemmen alsof het zomer is. Dus niet alleen bijzonder functioneel, een zwembadoverkapping of zwembadoverdekking kan ook nog eens erg mooi om te zien. Door de zwembadoverkapping zal er minder water verdampen. U bespaart op deze wijze op verwarmingskosten én op onderhoudsproducten.