Duurzaam Bouwen

Olympisch Park London 2012 officieel PEFC en FSC gecertificeerd

Duurzaamheid is een sleutelwoord geworden in het constructieproject van het Olympic Delivery Authority’s (ODA), en dit reeds van de start. Deze maand werd aangekondigd dat het Olympische park zich nu officieel PEFC en FSC gecertificeerd mag noemen, waardoor de Olympische Spelen van London 2012 een enorme sprong nemen in de verwezenlijking van de ambitie om ‘de meest duurzame spelen’ ooit te organiseren. En hiermee hebben ze ook nog eens een primeur, want het is het eerste dubbele (PEFC en FSC) projectcertificaat ter wereld dat werd uitgereikt.

Het hout dat gebruikt wordt voor de bouw van de stadions en sportcomplexen is voor 100% afkomstig uit duurzaam bosbeheer. Twee mooie voorbeelden van hoe de ODA met succes het gebruik van FSC hout geïntegreerd heeft in de ontwikkeling van de Olympische Spelen zijn het Olympische dorp en de Velodroom. De ontwikkelaars gebruikten het FSC certificatieproces om aan te tonen dat ze voldoen aan de vereisten voor ‘Duurzaam Bouwen’ en het BREEAM systeem, en dat het hout effectief afkomstig is van legaal en verantwoord bosbeheer. In het Olympisch Dorp werden ook FSC gecertificeerde deuren van Belgische makelij gebruikt.

De iconische Velodroom gelegen in het Olympische park, heeft een opvallende gevelbekleding gemaakt uit 5.000 m² cederhout (Western Red Cedar). De piste zelf is gemaakt uit 56 ‘lopende km’ Siberisch grenenhout, eveneens afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Men moet maar een blik werpen naar het schitterende ontwerp en de houten façade van de Velodroom, om de omvang en schaal van het project in te zien, en het engagement van de ODA om hout uit verantwoord bosbeheer te gebruiken naar waarde te kunnen inschatten.

'We zijn in een vroeg stadium van het ontwerpen met FSC beginnen samen te werken in het ontwerpproces om te garanderen dat we de juiste systemen in werking hadden om de woningen en sites in het Olympisch Park gegarandeerd met verantwoord hout te bouwen” zegt Holly Knight (Duurzaamheids-manager ODA). “Om in zo’n complex project tot 100% legaal en verantwoord hout te komen hadden we heel wat gemotiveerde mensen nodig, en de inbreng van FSC vormt een belangrijk deel van deze verwezenlijking'.

Andre de Freitas (FSC CEO) ziet een natuurlijke synergie tussen de Olympische Spelen en FSC, “FSC gecertificeerd bosoperaties zijn milieuverantwoord en sociaal gunstig. Het is dan ook treffend dat een evenement gericht op ‘uitmuntendheid’ zoals de Olympische Spelen voor FSC kiest, daar ook FSC de lat voor verantwoord bosbeheer zo hoog mogelijk legt”.

Charles Thwaites (Executive Director FSC UK) voegt daar nog aan toe: “FSC UK is verheugd dat het Olympische Park een FSC projectcertificaat[1] behaald heeft voor zo’n groot en complex project. Gezien de grote van dit project and het duidelijke engagement, toont dit project aan dat het altijd mogelijk is om voldoende FSC gecertificeerd hout te vinden als men de inspanningen ervoor doet”

Ook interessant