Daags na de ingebrekestelling werd NAV op het kabinet ontvangen. Een aantal mogelijke noodmaatregelen werd besproken. En het kwam ook tot een aantal interpellaties in het Vlaams Parlement. Zowel Axel Ronse (N-VA) als Lode Ceyssens (CD&V), Lydia Peeters (Open Vld) en Bruno Tobback (sp.a) vroegen om uitleg en om afdoende noodmaatregelen, maar opnieuw zonder concreet antwoord.
Na aandringen door NAV werd het vorige week woensdag geagendeerd in het Vlaams Parlement en werd er bij hoogdringendheid een decreet gestemd 'houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning', meer bepaald voor een uitstel van de algemene invoering van de omgevingsvergunning tot 1 januari 2018. Iets na 18u werd het decreet unaniem goedgekeurd.
Wat betekent dit concreet?
- Hier blijft het omgevingsloket in voege:
Het omgevingsloket is al sinds 23 februari in voege voor bouw- en milieuvergunningsaanvragen bij de provincies, het Vlaams gewest en volgende gemeenten: Dilsen-Stokkem, Herstappe, Langemark-Poelkapelle en Staden.
Beersel is hiermee gestart op 18 april 2017 en Diest op 2 mei 2017.
- Alle andere gemeenten vroegen uitstel aan tot 1 juni 2017. Dit uitstel wordt nu verlengd tot 1 januari 2018.
Noot: check steeds bij uw gemeente voor lokale uitzonderingen, ook m.b.t. de zogenaamde 'Aanvullende technische richtlijn'.
Vertrouwen in goede opstart niet hypothekeren
NAV blijft waakzaam. Ook de problemen met de digitale bouwaanvraag zijn nog niet allemaal opgelost. Dat blijft een domper zetten op het vertrouwen in een goede opstart van het omgevingsloket. We blijven daarom om garanties vragen voor een betere werking van het OMV-loket en een hogere investering in de ondersteunende ICT. Alleen zo kan op 1 januari 2018 het omgevingsloket eindelijk onder een goed gesternte van start gaan.NAV zal haar leden de komende dagen en weken verder blijven informeren.