Vastgoed

Onaanvaardbaar dat vlotte verkoop door krakers onmogelijk wordt gemaakt

Onaanvaardbaar dat vlotte verkoop door krakers onmogelijk wordt gemaakt
De Gentse lokale politie heeft aan diverse media bevestigd dat zopas opnieuw een woning werd gekraakt. Het pand staat pas sinds eind augustus leeg in afwachting van de verkoop, en is nog bemeubeld. Normaal moest komende zaterdag een openkijkdag plaatsvinden, maar die wordt nu noodgedwongen geannuleerd. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen), met meer dan 2.400 leden de grootste beroepsvereniging van vastgoedmakelaars en syndici in ons land, reageert verbolgen. "Het kan niet dat krakers de vlotte verkoop van een woning onmogelijk maken. Een vastgoedmakelaar kan in zo’n gevallen geen bezoeken meer organiseren en dus zijn werk niet meer doen. Dat is wraakroepend.”

De consequenties voor de verkopers zijn evenzeer desastreus. De verkoop van het pand kan immers zo heel wat langer aanslepen. En, het wordt moeilijker om geïnteresseerde kopers te vinden. Bovendien weet niemand wat de krakers in het pand hebben aangericht, voordat ze – uiteindelijk – uit de woning zijn gezet. Het is begrijpelijk dat de eigenaars zich zware zorgen maken, onder meer over de mogelijke verkoopprijs en al helemaal omdat het pand bemeubeld is. De vastgoedmakelaar staat even machteloos.

De nieuwe antikraakwet, waar CIB Vlaanderen mee voor ijverde, is een feit en wordt komende donderdag van kracht. De wet komt tegemoet aan het probleem dat de bestaande procedures om krakers te laten uitzetten veel te lang aanslepen. Bovendien wordt kraken nu altijd strafbaar, ook wanneer het om een niet-bewoond pand gaat. Voor het kraken van niet-bewoonde panden riskeert men een gevangenisstraf van 8 dagen tot één maand en/of een geldboete van €26 tot €100.

Of de wet een voldoende antwoord biedt voor gevallen zoals dat in Gent, blijft in zekere zin afwachten. Dat de wet een stap in de goede richting is, staat buiten kijf. Als sectorvertegenwoordiger dringen we echter resoluut aan op verdere stappen, indien de aanpassing van het Strafwetboek onvoldoende is om schrijnende gevallen zoals in Gent aan te pakken.

De publieke opinie zal ook in de toekomst niet begrijpen dat bij kraken niet onmiddellijk wordt opgetreden door de politie. Kraken moet prioritair behandeld worden, zo eenvoudig is het. En als de nieuwe wet er nog niet toe brengt dat de politie onmiddellijk kan interveniëren, dan rekenen we op de beleidsmakers om de wet verder te verstrengen. Elke andere houding is eenvoudigweg niet verdedigbaar.